Πάφος:Ενέργειες για αντιμετώπιση κρίσης στον τουρισμό

 Με άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών και εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος επιχειρεί η Πάφος να απαντήσει στην παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει και την Πάφο, καθώς η οικονομία της βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην τουριστική ανάπτυξη, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.

Ο Δήμαρχος Πάφου στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω ανάπτυξη της Πάφου ως τουριστικού προορισμού, για ποσοτική και ποιοτική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών που δέχεται, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υλοποίηση σημαντικών έργων λόγω της οικονομικής κατάστασης. Παρά ταύτα, δηλώνει ότι τρία σημαντικά έργα υποδομής προωθούνται σύντομα, η ανέγερση του θεάτρου, του νέου Δημοτικού Μεγάρου και η αναδιάρθρωση της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Πάφου, σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βέργας, είναι η χαμηλή πυκνότητα αεροπορικών πτήσεων σε κάποιους προορισμούς, αλλά και η απουσία σύνδεσης με χώρες που ενδιαφέρουν την Πάφο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα στο ΚΥΠΕ.

Ερ. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της, πώς ο Δήμος Πάφου προσπαθεί να διασφαλίσει τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την τουριστική προβολή της πόλης; Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Απ. Έχοντας πλήρη επίγνωση της οικονομικής κατάστασης, θεωρώ ότι είναι καθήκον μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη και τουριστική προβολή της πόλης μας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες.

 Προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και εφαρμογή δράσεων για προώθηση της εικόνας της πόλης μας ως ψηλής ποιότητας τουριστικό προορισμό, μέσα από τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και διαφημίσεις, καθώς και στοχευμένη πολιτική δημοσίων σχέσεων

 Προωθούμε, επίσης, την αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της πόλης για τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας μέσα από την  παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Άλλη ενέργεια είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του τοπικού τουριστικού τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, ενώ προωθούμε και την ενίσχυση της απασχόλησης, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Ερ. Με την σας εμπειρία σας στο Δήμο και σε θέματα τουρισμού πώς βλέπετε από εδώ και πέρα την εξέλιξη του τουρισμού στην Πάφο;

Απ. Η οικονομία της πόλης μας, βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην τουριστική ανάπτυξη.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και την Πάφο. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι με σωστές και μεθοδευμένες ενέργειες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Η Πάφος δεν θα πρέπει να παραμελήσει τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές της, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και γενικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Πρέπει όμως να αναζητήσει και νέες, όπως η Ρωσία, Ισραήλ κ.ά. Ιδίως η Ρωσία με την οποία μας δένουν ιδιαίτεροι ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί.

Θα πρέπει, δηλαδή, να εδραιώσουμε τη θέση μας στις ευρωπαϊκές αγορές και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε νέες αγορές.

Ερ. Μπορεί η Πάφος να ανταγωνιστεί με αξιώσεις άλλους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς;

Απ. Η Πάφος δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, αφού διαθέτει νέο σύγχρονο αερολιμένα, υψηλής ποιότητας τουριστικά καταλύματα, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες και έχουμε πετύχει την ανάπτυξη τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, όπως ο αθλητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός. Πολλοί είναι και οι επισκέπτες που έρχονται στην πόλη και επαρχία μας για τις φυσικές της ομορφιές τα μονοπάτια της φύσης και γενικά όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του φιλόξενου κόσμου της πόλης μας.

Όλα αυτά κάνουν την πόλη μας άξιο ανταγωνιστή άλλων τουριστικών προορισμών και πιστεύω ότι με τη σωστή προβολή και διαχείριση τους η πόλη μας μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει αξιόλογο μερίδιο της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Ερ. Υπάρχουν τρόποι αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας;

Απ. Πάντοτε υπάρχουν τρόποι βελτίωσης. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη και επαρχία μας, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της, τις ασχολίες στα χωριά της επαρχίας, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Να φέρουμε τους επισκέπτες σε επαφή με τη φύση, με δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες να μπορούν να συμμετέχουν και να ψυχαγωγηθούν.

Ερ. Ποια εμπόδια εντοπίζονται στον τομέα του τουρισμού η άρση των οποίων θα βοηθήσει να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός και πιο ελκυστικός και να δώσει τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη;

Απ. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Πάφου, είναι η χαμηλή πυκνότητα αεροπορικών πτήσεων σε κάποιους προορισμούς, αλλά και η απουσία σύνδεσης με χώρες που μας ενδιαφέρουν. Ο Δήμος Πάφου, έχει έρθει σε επαφή με την Ermes Airport για μειωμένους φόρους, έχει μιλήσει με τα αρμόδιο Υπουργείο και σε συνεργασία με τουριστικούς φορείς έχουν γίνει επαφές στο εξωτερικό για προσέκλυση νέων αεροπορικών αερογραμμών. Να αναφέρω ότι το θέμα έχει συζητηθεί σε πρόσφατες επισκέψεις και επαφές που είχα στο Ισραήλ και στη Ρωσία. Επίσης, να μην ξεχνάμε την μεγάλη επιτυχία που είχαμε με την αεροπορική εταιρεία Ryan Air, η οποία χρησιμοποιεί τον αερολιμένα Πάφου ως μόνιμη βάση της.

Ερ. Ποιες ήταν οι κινήσεις του Δήμου Πάφου ώστε να συμβάλει στην αύξηση των αφίξεων το 2012;

Απ. Εδώ και λίγα χρόνια ο Δήμος Πάφου έχει προβεί σε ενέργειες για να αυξήσει την αναγνωρισημότητα της πόλης μας, καθώς επίσης και να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για να μπορέσουμε ως πόλη να καθορίσουμε και να εφαρμόσουμε μόνοι τη διαφημιστική προβολή της. Έχουμε δημιουργήσει το δικό μας διαφημιστικό υλικό για την προώθηση των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο. Επίσης, έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετές αεροπορικές εταιρείες για να συμπεριληφθεί η πόλη μας στα δρομολόγιά τους. Επαφές, όπως έχω προαναφέρει, έχουν γίνει επίσης και με την εταιρεία Hermes, η οποία διαχειρίζεται τον Αερολιμένα Πάφου για μείωση των φόρων, ως κίνητρο προς αεροπορικές εταιρείες για να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της πόλης μας.

Ερ. Έχετε τονίσει επανειλημμένα την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών της πόλης. Το κράτος πώς ανταποκρίνεται σε αυτά τα αιτήματα;

Απ. Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της πόλης μας συνδέονται άμεσα με τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των δημοτών μας. Ιδιαίτερα σήμερα που η πόλη μας διεκδικεί με βάσιμες ελπίδες τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Οφείλουμε να πούμε ότι με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στη χώρα μας ειδικότερα, η κρατική βοήθεια και ανταπόκριση δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε να είναι. Παρόλα αυτά όμως, προχωρούμε σύντομα στη δημιουργία νέων έργων υποδομής όπως την ανέγερση του θεάτρου της πόλης μας, του νέου Δημοτικού Μεγάρου και την αναδιάρθρωση της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κρατική στήριξη και βοήθεια σε έργα εκσυγχρονισμού και υποδομής γιατί πιστεύουμε ότι η Πάφος το δικαιούται.