Παράταση στις αποκοπές της μισθοδοσίας των βουλευτών

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη του Σώματος συμφώνησαν όπως οι αποκοπές του μισθού τους συνεχίσουν για δύο ακόμα περίπου μήνες, ωστόσο τόνισαν πως δεν θα συναινέσουν από εκεί και έπειτα σε περαιτέρω μειώσεις, εάν δεν υπάρξουν ανάλογες αποκοπές αξιωματούχων, που έχουν μισθό ισάξιο με των βουλευτών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα όπως το παράδειγμα των βουλευτών ακολουθήσουν και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι και η εκτελεστική εξουσία προχωρήσει στην επέκταση του μέτρου και σε άλλους αξιωματούχους.

«Η Βουλή», είπε, «δίνει για μια ακόμη φορά παράδειγμα ευθύνης, ενώ θα πρέπει να είναι σε όλους γνωστό πως τα μέλη Βουλής συνεισφέρουν 24% των αποδοχών τους στα κρατικά ταμεία, για στήριξη της οικονομίας».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε πως το 2010 οι βουλευτές ήθελαν με την πράξη τους να δώσουν το καλό παράδειγμα και μαζί με αυτούς να ακολουθήσουν και άλλοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υπάρχουν κρατικοί αξιωματούχοι που αμείβονται με περισσότερο μισθό .

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως με τη νέα βουλευτική περίοδο η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει νόμο και για τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

«Πρέπει να γίνει το σωστό. Το Σεπτέμβριο θα πρέπει να νομοθετήσουμε. Υπάρχει μανιακή καταδίωξη των βουλευτών. Φανταστείτε να δοθούν οδηγοί στους βουλευτές. Οι απολαβές και οι όροι εργασίας δεν αφορούν μόνο το δημόσιο τομέα, αλλά και τον ιδιωτικό», ανέφερε.

Δήλωσε υπέρ της παράτασης, σημειώνοντας πως το Σεπτέμβριο, εάν δεν υπάρξει διόρθωση, θα κάνουν οι ίδιοι οι βουλευτές τη δική τους διόρθωση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου έκανε λόγο για «βουλευτές δύο ταχυτήτων», εξηγώντας πως κάποιοι συνάδελφοι του ζουν μόνο από το μισθό του βουλευτή και κάποιοι άλλοι έχουν επιπρόσθετες δουλειές, που τους αποφέρουν δεύτερο μισθό.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλή Φυττής είπε πως πρέπει το Σώμα να το εξετάσει αυτό και να γίνει διαχωρισμός, προσθέτοντας πως «επιβάλλεται να γίνει ρύθμιση και να μην συνεχίσει μόνο η θυσία των βουλευτών».

«Το 10% νομίζαμε ότι ήταν εθελοντικό και θα ακολουθούσαν και άλλοι. Μια κατηγορία βουλευτών δουλεύει, άλλοι δεν δουλεύουν, άλλοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι. Με το νόμο που ψήφισαν μας κόβουν και τη σύνταξη», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας είπε: «Το 2010 προχωρήσαμε και ψηφίσαμε 10% αποκοπή από τους μισθούς μας και προκαλέσαμε και άλλους αξιωματούχους του κράτους να το πράξουν. Οι περικοπές μισθού και επιδομάτων φτάνουν 23 με 24%».

Επιπλέον, είπε πως δεν γνωρίζει τί έχουν τα ΜΜΕ με τους βουλευτές, αφού προβαίνουν όπως ανέφερε σε «φοβερές επιθέσεις εναντίον των βουλευτών», συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι οι βουλευτές νιώθουν ότι είναι «απατεώνες» και ότι έχουν «κατασπαράξει τα δημόσια οικονομικά».

«Πρέπει», είπε, «να καταθέσουμε πρόταση, αφού είναι τόσο ικανοποιητικά εισοδήματα βουλευτών, να μπει πλαφόν στους μισθούς των κρατικών αξιωματούχων, έτσι ώστε ο ανώτερος μισθός των αξιωματούχων να είναι στο ύψος βουλευτή».

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως «το θέμα ξεκίνησε μέσα από λαϊκισμό, για να δοθεί το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν».

«Εάν οι βουλευτές κρίνουν ότι θα γίνουν αποκοπές συνολικά 20%, ήταν ευθύνη της Βουλής να κάνουν αποκοπές και για πολλούς άλλους, που έχουν παρόμοια ή περισσότερα εισοδήματα. Αλλιώς αυτή η καλή προσπάθεια της Βουλής μπορεί να θεωρείται υποχώρηση ή λαϊκισμός», είπε.

Συμφώνησε πως πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το Σεπτέμβριο οι αποκοπές, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος – έστω και αν είναι μόνος του – δεν θα ψηφίσει περαιτέρω μείωση μισθών βουλευτών, εάν δεν υπάρχουν ανάλογες αποκοπές κρατικών αξιωματούχων, που έχουν μισθό βουλευτή.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος  Περδίκης ανέφερε από την πλευρά του πως υποστηρίζει την πρόταση με πλήρη συνείδηση ότι κάνει το σωστό, αφού όπως είπε «δεν υπάρχει σύγχρονη χώρα στην ΕΕ που μπήκε στο μηχανισμό και δεν ψήφισε ως πρώτο μέτρο τη μείωση του μισθού τον απολαβών των πολιτικών».

«Πρέπει», είπε, «να δίνουμε το σωστό παράδειγμα ως βουλευτές». Ωστόσο, σημείωσε πως το παράδειγμα των βουλευτών δεν ακολουθήθηκε από άλλους αξιωματούχους και έδωσε διορία δύο μήνες για να ισχύσει το παράδειγμα των βουλευτών και για τους άλλους αξιωματούχους του κράτους.

Ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως τελικά η αποκοπή του 10% των βουλευτών ήταν «μια καλή βλακεία», σημειώνοντας πως αν το 10% εφαρμοζόταν για όλους θα ήταν καλύτερα.

«Κακώς περνά αυτή η πρόταση νόμου. Η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει όλους. Το 10% ήταν μια βλακεία. Είναι απαράδεκτο να φέρνεις άλλους στο σπίτι σου να κουμαντάρουν τα οικονομικά σου. Αυτοί που θέλουν κοινωνικό διάλογο, γιατί δεν ήρθαν. Αν η κυβέρνηση έρχονταν με μέτρα, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε», είπε.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή στις 12:00, με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.