Πώς θα αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

 

Αν και οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, νοσούντες) χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και προστασία, δεν θα πρέπει κανένας μας να αμελεί την υγεία του αυτές τις δύσκολες μέρες.

 

Τι θα πρέπει να προσέξετε:

 

Μειώστε τις μετακινήσεις και τις εξόδου σας στο μέτρο του δυνατού.

-Μην κάνετε βαριές σωματικές εργασίες. Αν είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει προτιμήστε τις πρωινές ώρες 4 π.μ – 7π.μ. οι οποίες συνήθως είναι οι πιο δροσερές.

-Αν βρίσκεστε σε χώρο που δεν κλιματίζεται, παραμείνετε στο χαμηλότερο όροφο, μακριά από τον ήλιο και μακρυά από ανοίγματα (παράθυρα- μπαλκόνια) που τα βλέπει ο ήλιος.

-Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα. Μπορεί να μην κρυώνει τον αέρα αλλά βοηθά στη γρήγορη εξάτμιση του ιδρώτα χαμηλώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος.

Φοράτε ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

-Αν είστε έξω προστατέψτε το πρόσωπο και το κεφάλι σας φορώντας καπέλα με μεγάλο γείσο και γυαλιά ηλίου.

Μην κάνετε ηλιοθεραπεία.

-Αποφύγετε απότομες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του σώματος σας. Ένα κρύο ντους / μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

-Όσες φορές κι αν κάνετε ντους, χρησιμοποιήστε σαπούνι γιατί διαλύει το σμήγμα που κλείνει τους πόρους εμποδίζοντας την αναπνοή του δέρματος.

-Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε καθώς η ξεκούραση χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σώματος.

-Πίνετε αρκετό δροσερό νερό (όχι παγωμένο) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

-Το σώμα χρειάζεται νερό για να διατηρείται σε φυσιολογική θερμοκρασία. Να πίνετε αρκετά υγρά ακόμα και αν δεν διψάτε.

-Αποφεύγετε να πίνετε οινοπνευματώδη και ο,τι περιέχει καφεΐνη (καφέδες και μερικά αναψυκτικά). Μπορεί να νομίζετε ότι σας δροσίζουν αλλά στην πραγματικότητα επιδεινώνουν την επίδραση της ζέστης στο σώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη μπύρα η οποία αφυδατώνει το σώμα.

-Τα γεύματα σας να είναι μικρότερα σε ποσότητα αλλά μπορείτε να τρώτε σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα.

-Τρώτε ελαφρά γεύματα χαμηλά σε λιπαρά και πρωτεΐνες.

-Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή που περιέχει αλάτι ή έχουν επιληψία ή προβλήματα στην καρδιά, νεφρά ή συκώτι ή ακολουθούν δίαιτες που ελέγχουν την ποσότητα των υγρών που καταναλώνουν ή έχουν πρόβλημα με την κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν αυξήσουν την ποσότητα των υγρών που πίνουν.

-Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Κατεβάστε την τέντα και κλείστε τα παντζούρια. Μειώνετε έτσι την ζέστη που έρχεται μέσα στο σπίτι.

Εξοικονομήστε ηλεκτρική ενέργεια. Μην λειτουργείτε ταυτόχρονα το θερμοσίφωνα και την ηλεκτρική κουζίνα ή το κλιματιστικό. Η αύξηση κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης και διακοπή του ρεύματος.

-Αν έχετε κλιματιστικό μηχάνημα, φροντίζεται να καθαρίζετε τα φίλτρα μια φορά την εβδομάδα όταν το χρησιμοποιείται διαρκώς.

-Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα καλό θα είναι να μην τα αφήνουν μόνα τους. 

Για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.