Προς ψήφιση εναρμονιστικός νόμος για μεταμοσχεύσεις

 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστα Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «σήμερα η Βουλή ρυθμίζει μια νομοθεσία η οποία είναι εναρμονιστική», προσθέτοντας ότι «οφείλω να συγχαρώ το συνάδελφο και μέλος της Επιτροπής Υγείας Αδάμο Αδάμου, ο οποίος είχε συντάξει έκθεση που αναφερόταν σ’ αυτό το πελώριο και σημαντικό ζήτημα».

Πρόκειται, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό.

Γι αυτό και σήμερα, πρόσθεσε, «μετά από μακρά διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής και αφού είδαμε άρθρο κατ’ άρθρο τις πρόνοιες της νομοθεσίας, έχουμε καταλήξει».

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε περαιτέρω ότι με βάση τη νομοθεσία ρυθμίζεται «η ποιότητα, η ασφάλεια των οργάνων, όλα όσο διέπουν την δωρεά οργάνων που έχουν σχέση με ζώντες αλλά και μετά θάνατο δότες».

Παράλληλα προβλέπονται και ποινικές διατάξεις σχετικές με το υπό συζήτηση θέμα, είπε.

Εξέφρασε τη θέση ότι εκτός από τις νομικές πτυχές «υπάρχουν και πελώριες ηθικές πτυχές, για τις οποίες γίνεται με μεγάλη φειδώ αλλά και μέσα από προσεκτική προσέγγιση να δίδεται το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι είναι δότες αλλά και δέκτες να μην υπάρχει η οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμπορική ή άλλως πως, η οποία να δίνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του θέματος».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου είπε ότι «ο σκοπός είναι να εναρμονιστούμε με την οδηγία που ήρθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκριμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που το λέω καθότι αυτή η οδηγία προήλθε μετά από την έκθεση που είχα συντάξει εγώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 που ζητούσε αυτή την οδηγία η οποία ήλθε και στην πατρίδα μας για εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον κ. Αδάμου η νομοθεσία «προβλέπει την ίδρυση του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, την νομοθετική ρύθμιση του ρόλου του Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων, την εισαγωγή καινοτομιών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, τον καταρτισμό Μητρώων όπως είναι των Πτωματικών Δοτών, των Ζώντων Δοτών, των Μεταμοσχευμένων, των πιθανών Ληπτών, δυνητικών δοτών,  αλλά και την ποινικοποίηση της εμπορίας οργάνων και την θεσμοθέτηση των αρχών που διέπουν τις μεταμοσχεύσεις».

«Ήταν μια μακρά συνεδρία σήμερα της Επιτροπής που σκοπό είχε να ολοκληρώσουμε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο σήμερα γιατί υπάρχει πολύ λίγος χρόνος, καθότι μέχρι τις 27 Αυγούστου πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή», πρόσθεσε.

Τέλος ο κ. Αδάμου εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σε νόμο στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.