“Πρωτοφανές ολίσθημα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου”

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» την αναγνώριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πράξης ανταλλαγής περιουσίας που αποφάσισε η λεγόμενη επιτροπή ακίνητων περιουσιών του ψευδοκράτους, προσθέτοντας ότι οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς το θέμα των περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σε διάσκεψη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αναγνωρίσει την «πράξη» του Ε/κ Μάικ Τύμβιου και της Τουρκίας για την υπόθεση της περιουσίας Τύμβιου στα κατεχόμενα, αγοράζοντας την τ/κ περιουσία και καταβάλλοντας στον Ε/κ ποσό 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «το πρωτοφανές αυτό ολίσθημα δεν έχει προηγούμενο και λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και ενεργεί κατά τρόπο πολύ πιο ζημιογόνο από τον οποιονδήποτε συμπατριώτη μας απευθύνεται στη λεγόμενη επιτροπή ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα».

«Το ΚΣ ΕΔΕΚ δεν θα αποδεχθεί ποτέ την απαράδεκτη αυτή ενέργεια ως προηγούμενο και τη θεωρεί ως ένα ακόμα ‘δώρο’ το οποίο και θα πρέπει να ανακληθεί και να αποσυρθεί όπως θα πρέπει να γίνει με τις προτάσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς με το περιουσιακό, με την εκ περιτροπής προεδρία, με τη σταθμισμένη ψήφο, με την παραμονή των εποίκων, με την παροχή στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων ελευθεριών και άλλων απαράδεκτων εκ προοιμίου  εκπτώσεων της πλευράς μας», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «δημιουργεί επίσης απαράδεκτες καταστάσεις για το ίδιο το εθνικό μας ζήτημα σε βαθμό που να διερωτάται κανείς εάν όντως υπάρχει είτε στρατηγική είτε τακτική στο όλο ζήτημα από την ελληνική κυπριακή πλευρά».

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως «με την απόφαση, δυστυχώς η κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζει στην πράξη τις παράνομες ‘συνταγματικές’ και ‘νομοθετικές’ διατάξεις του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τις οποίες η ακίνητη περιουσία των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές έχει περιέλθει στην ‘ιδιοκτησία’ του ψευδοκράτους, το οποίο μπορεί μέσω της ούτω καλούμενης επιτροπής ακινήτων περιουσίων να τη διαθέσει ή να την ανταλλάξει όπως θέλει».

Διερωτόμαστε, συνέχισε ο κ. Ευσταθίου, «αν η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την πιο πάνω παρενέργεια η οποία καθίσταται ακόμα πιο σοβαρή εάν αναλογισθεί κανείς ότι η πράξη ανταλλαγής δεν έχει γίνει με τον ιδιώτη αλλά με το ίδιο το ψευδοκράτος»

«Δεν έχει ανταλλάξει ούτε και έχει αγοράσει η κυπριακή Κυβέρνηση περιουσία από τον ιδιώτη, αλλά αποδέχθηκε την εγγραφή επ’ ονόματι της τουρκοκυπριακής περιουσίας, αναγνωρίζοντας δυστυχώς την ‘πράξη’ της λεγόμενης επιτροπής ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα», είπε καταλήγοντας ο κ. Ευσταθίου.