Σαν σήμερα γεννήθηκε η Ντόλι

 

Ήταν 5 Ιουλίου του 1996 όταν στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ρόσλιν στη Σκωτία ήρθε στον κόσμο ένα πρόβατο που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Η Ντόλι, ήταν κυριολεκτικά πιστό αντίγραφο της μητέρας της. Και αυτό γιατί δεν ήταν απλά παιδί της αλλά κλώνος της. Οι επιστήμονες είχαν κατορθώσει να κλωνοποιήσουν τη Ντόλι από ένα μόνο κύτταρο μιας εξάχρονης προβατίνας, που τελικά την κυοφόρησε και την έφερε στον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό στην ιστορία.

Δεν ήταν όμως παρά στις 23 Φεβρουάριου του 1997 που οι Σκωτσέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν το επίτευγμά τους.

Η προβατίνα αυτή έγινε σύμβολο μιας επιστημονικής επανάστασης που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε κάθε άκρη του κόσμου και έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν η κλωνοποίηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τους ανθρώπους.

Ο Ίαν Ουίλμουτ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, και -όπως τον χαρακτηρίζουν-, «πατέρας» της Ντόλι, έκανε λόγο για ένα επίτευγμα- σταθμό για την επιστήμη: «Ακόμη και σε 50 χρόνια να κοιτάξω πίσω θα είμαι περήφανος για ό,τι καταφέραμε ή καλύτερα σε αυτό που συμβάλαμε. Γιατί πιστεύω ότι τα οφέλη θα είναι πολλά».

Ωστόσο, η Ντόλι είχε μια σύντομη ζωή. Σε ηλικία μόλις 6 ετών, δηλαδή αρκετά νεαρή για πρόβατο, οι επιστήμονες αναγκάστηκαν αν της κάνουν ευθανασία. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το πρόβατο έπασχε από πνευμονικό αδενοκαρκίνωμα, μια σοβαρή και μολυσματική μορφή καρκίνου.

Έτσι, η Ντόλι θανατώθηκε στην ηλικία που είχε το πρόβατο-δότης, όταν εφαρμόστηκε ο κλωνισμός.

Μάλιστα, εκτός της νόσου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα της Ντόλι γερνούσαν πρόωρα και εξαιρετικά γρήγορα κάτι που αποθάρρυνε αρκετά την επανάληψη του εγχειρήματος.

Βραχύβια ή μη και με όλα τα ζητήματα βιοηθικής που μπορεί να εγείρονται…

Παρά τις επικρίσεις ότι ο άνθρωπος θέλησε να γίνει Θεός δημιουργώντας ζωή…

Η κλωνοποίηση της Ντόλι αποτελεί αναμφίβολα έναν σημαντικό επιστημονικό κόμβο για την ανθρώπινη επιστήμη.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.