Σε τροχιά αναζήτησης υπαρχηγού Αστυνομίας

Σε αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας εισέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , λόγω της επικείμενης αφυπηρέτησης του Υπαρχηγού . Ο διορισμός στη θέση αυτή, υπόκειται αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας , γι’ αυτό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αποκλειστική εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να κλείσει και το θέμα με τον διευθυντή της ΚΥΠ, όπου για ευνόητους λόγους υπάγεται κατ’ ευθείαν στον Πρόεδρο.

Ο Υπαρχηγός Αντρέας Ιατρόπουλος, μετέβη την περασμένη βδομάδα στο Προεδρικό, για να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Χριστόφια για τον διορισμό στη θέση αυτή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του διορίζοντάς τον, λίγο πρίν την αφυπηρέτηση του . Να θυμίσουμε ότι  Αντρέας Ιατρόπουλος διορίστηκε βοηθός αρχηγός πριν ένα χρόνο,  ως αντικατάστασης του Ανδρέα Νικολαϊδη ο οποίος και είχε αφυπηρετήσει το Νοέμβριο του 2011. Αν και υπήρχε το σενάριο,  να δινόταν παράταση στη θητεία του Αντρέα Ιατρόπουλου, για όσο διαρκούσε η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εντούτοις φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος να βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε αναζήτηση νέου υπαρχηγού Αστυνομίας.

Για τη θέση του δεύτερου τη τάξει στην ιεραρχία της Αστυνομίας υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι. Επικρατέστεροι για την θέση είναι οι βοηθοί αρχηγοί, Δώρο Αχιλλέως και Μαριάννα Φραντζή. Έντονα ακούγεται  και το όνομα του διοικητή της προεδρικής φρουράς Ανδρέα Κυριάκου. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος, έχει την εξουσία να διορίσει οποιοδήποτε μέλος του Σώματος, ανεξαρτήτου βαθμού ή ακόμη και πολίτη, στη θέση του Αρχηγού ή Υπαρχηγού Αστυνομίας.

Λόγω απουσίας του Προέδρου στο Στρασβούργο , και του βαρυφορτωμένου προγράμματος του, με θέματα Προεδρίας, ο διορισμός Υπαρχηγού πρόκειται να γίνει στο τέλος αυτής ή της επόμενης εβδομάδας.

Εάν και εφόσον διοριστεί στη θέση του κ. Ιατρόπουλου, ένας εκ των βοηθών αρχηγών, τότε θα υπάρχουν ανακατατάξεις “ντόμινο”. Στην θέση του Ανδρέα Κυριάκου, μετά την παραίτηση του , ενδέχεται να διοριστεί ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων (τους γνωστούς αδιάφθορους) Φίλιππος Βρόντος , ή να παραμείνει ο σημερινός υποδιοικητής.

Επίσης, πρέπει, όπου υπάρχουν, να κλείσουν κενά στην ηγεσία της Αστυνομίας , ενώ αναμένονται και οι προαγωγές  στο βαθμό του αστυνόμου Β’ για τις οποίες υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Ο Αρχηγός της αστυνομίας, δεν επιθυμεί μαζικές αλλαγές λόγω της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, για να μην διαταραχθεί ο βασικός κορμός του Σώματος , για αυτό θα γίνονται σταδιακές μετακινήσεις για βελτίωση της παραγωγικότητας.