Σκηνικό τρομοκρατίας στους ημικρατικούς

 
Ο Γιώργος Λουκαίδης, αναφέρει ότι οι  δηλώσεις για στάση πληρωμών δεν βλάπτουν την Κυβέρνηση,  αλλά το κράτος και το λαό και διατύπωσε τη θέση πως τα κόμματα πρέπει να συμπράξουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα για να μην προκύψει  ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.
 
Σε δηλώσεις στη Βουλή και απαντώντας στον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ότι “ο κ. Παπαδόπουλος επέλεξε να στήσει ένα σκηνικό τρομοκράτησης των Ημικρατικών Οργανισμών ώστε να παρεμποδίσει τη στήριξη τους προς το κράτος σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και τον τόπο”.
 
Αυτή του η στάση σε συνάρτηση με τη διαχρονική καταστροφολογία που καλλιεργεί αποτελεί συνειδητή προσπάθεια να οδηγήσει το κράτος σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία, είπε αναφέροντας ότι «εδώ έχει φτάσει δυστυχώς ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος».
 
Παρατηρώντας ότι το μένος και η εμπάθειά του κατά της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι την Κυβέρνηση που πλήττει με αυτή την ακραία συμπεριφορά του, αλλά το ίδιο το κράτος, τον τόπο και τον λαό μας, είπε ότι «ο κ. Παπαδόπουλος επαναλαμβάνοντας εαυτόν, επιστράτευσε και πάλι τη γνωστή του πρακτική της διαστρέβλωσης και της βάναυσης παραποίησης της αλήθειας για να πετύχει τους στόχους του».
 
Ρωτούμε τον κ. Παπαδόπουλο και τους νεοφιλελεύθερους συνοδοιπόρους του γιατί είναι έγκλημα καθοσιώσεως να δανειστεί το κράτος από τους Ημικρατικούς όταν αυτό είναι συνήθης πρακτική και όταν τα δάνεια θα είναι εξασφαλισμένα και θα έχουν ισάξια απόδοση» συνέχισε.
 
Απευθύνοντας σειρά ερωτημάτων διερωτήθηκε “αν το δάνειο, σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι μεμπτό και επιλήψιμο, τότε η άντληση 600 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από τη CYTA σε μερίσματα προς το κράτος τι είναι;”
 
Ακολούθως ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ  ανέγνωσε δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από το ΚΥΠΕ στις 14 Νοεμβρίου 2007 με αναφορά στην πλεονασματική εικόνα των δημοσίων οικονομικών στην οποία ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «πρέπει να σπάσει επιτέλους και αυτός ο μύθος, πώς τα διόρθωσαν, πήραν 150 εκατομμύρια λίρες για από τη φορολογική αμνηστεία, μείωσαν τις δαπάνες της Άμυνας με τα γνωστά προβλήματα, πήραν 700 εκατομμύρια από τους φόρους στις πωλήσεις ακινήτων, τριπλασίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα, πήραν 120 εκατομμύρια λίρες από τους ημικρατικούς οργανισμούς ως δήθεν μερίσματα και για αυτό διόρθωσαν τα δημόσια οικονομικά».
 
Αυτή ήταν η άποψη του ΔΗΣΥ για το πλεόνασμα που παρουσιάστηκε το 2007, συνέχισε αναφέροντας ότι «τότε δεν υπήρχε πρόβλημα να παίρνουμε λεφτά από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς ανεπιστρεπτί ως μερίσματα».
 
Ακολούθως διερωτήθηκε εάν ο κ. Παπαδόπουλος είναι τους Ημικρατικούς και τους εργαζόμενους που σκέφτεται, όταν ακόμη και χθες άσκησε κριτική στη Διεύθυνση της CYTA γιατί δεν εισάκουσε την εταιρεία πελάτη του που τη συμβούλευσε να επενδύσει 200 εκ σε χρεόγραφα του εξωτερικού.
 
Περαιτέρω διερωτήθηκε «γιατί ο κ. Παπαδόπουλος έκρινε ότι έπρεπε να συμπεριφερθεί υπεύθυνα στην περίπτωση ανάληψης του χρέους της «Λαϊκής» και μεταφοράς του στην πλάτη των πολιτών αλλά συμπεριφέρεται πλήρως ανεύθυνα και ζημιογόνα έναντι του κράτους σε ότι αφορά το τρίμηνο δανεισμό από τους Ημικρατικούς και ποια μηνύματα αποστέλλει ως προς την αξιοπιστία του κράτους απέναντι στο Μηχανισμό ή στα κράτη που καλούνται να μας παραχωρήσουν δάνειο;»
 
Διερωτώμενος εάν τελικά ο κ. Παπαδόπουλος στόχευε να αποτρέψει το διακρατικό δάνειο και να μας επιβληθούν οι επαχθέστεροι όροι από την Τρόικα, διερωτήθηκε περαιτέρω εάν κατανοεί ότι η παρουσίαση ως χειρότερης της δικής μας περίπτωσης από αυτή της Ελλάδας, υπονομεύει καίρια την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και ότι θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς εφόσον πετύχει το στόχο του να αποτρέψει τους ημικρατικούς να δανείσουν το κράτος.
 
Υποβάλλοντας το ερώτημα εάν «θα σταματήσει επιτέλους τα ψέματα για το λόγο αποκλεισμού μας από τις αγορές που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες και την έκθεση τους στην ελληνική οικονομία» διερωτήθηκε «εάν άκουσε μήπως τις δηλώσεις του κ. Μπαρόσο επί του θέματος, εάν διάβασε τις τελευταίες δυο εκθέσεις των Moodys και εάν τελικά είναι τόσο είναι το μένος και η εμπάθεια του, που κλείνει τα μάτια και τα αυτιά του σε ότι του ξηλώνει τους μύθους που κατασκευάζει»
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «δεν πρέπει καν να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της κήρυξης στάσης πληρωμών και αυτό που επιβαλλόταν προς όλους ήταν η επίδειξη της απαιτούμενης υπευθυνότητας ώστε να ενεργήσουμε από κοινού για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο».
 
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι τα κόμματα θα πρέπει να συμπράξουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα για να μην προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο , αναφέροντας πως «όλα τα άλλα βλάπτουν αυτή την προσπάθεια και δυστυχώς ο κ. Παπαδόπουλος και άλλοι ενεργούν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια και τίθεται ξεκάθαρα το ερώτημα εάν είναι εκεί που θέλουν να μας οδηγήσουν».
 
Ερωτηθείς εάν μπορεί η Κυβέρνηση να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι στο τέλος του μήνα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πληρωμές, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους της Κυβέρνησης, είπε ότι μπορεί να δώσει μια και μόνη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα και να αποτρέψει τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Επανέλαβε ότι μέσα σε 24 ώρες και με υπεύθυνη συμπεριφορά έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες και στηρίχθηκε η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέροντας περίπου δύο δις στους ώμους των φορολογουμένων, ενώ σήμερα που μιλούμε για δανεισμό και χρήματα που θα επιστραφούν με απόδοση και με στόχο να μην οδηγηθεί το κράτος σε περιπέτειες, η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων είναι ανεύθυνη. «Η μόνη λογική εξήγηση σε αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι συγχέουν το κράτος με την Κυβέρνηση», είπε καταλήγοντας.