Σόιμπλε: ”Ο καθένας πρέπει λύσει τα δικά του προβλήματα”

Αισιόδοξος ενόψει της συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ με τον Μάριο Μόντι στη Ρώμη εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία Γερμανίας-Ιταλίας.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό SWR, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αντέκρουσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ήττα της Γερμανίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. ”Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να πανικοβαλλόμαστε από όσα γράφονται ευκαιριακά σε ιταλικές, μερικές φορές και σε γερμανικές εφημερίδες”, είπε.

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε κουραστικές τις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά καλό το αποτέλεσμά τους. ”Συνεργαζόμαστε στενά και με πλήρη εμπιστοσύνη με την ιταλική κυβέρνηση και έχουμε κοινή ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το ταχύτερο δυνατόν την αβεβαιότητα στις χρηματαγορές”, τόνισε.

Το υπέρογκο γερμανικό χρέος

Αναφορικά με το υπέρογκο γερμανικό χρέος που ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, είπε ότι ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός της Γερμανίας δείχνει ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο προς τη μείωση των ελλειμμάτων, κάτι που ενσωμάτωσε στο σύνταγμά της.

”Αν κάνουν το ίδιο όλες οι χώρες της Ευρώπης και ειδικά οι χώρες της ευρωζώνης, τότε θα ξεπεραστεί η κρίση. Αλλά αυτός είναι ο απαραίτητος δρόμος. . Κι εμείς έχουμε προβλήματα αλλά τα λύνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πιθανή κατάρρευση της Ιταλίας

Σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι η πιθανή κατάρρευση της Ιταλίας θα συμπαρέσυρε και το ευρώ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε καθησυχαστικός χαρακτηρίζοντάς τα ”υπερβολικές εικασίες”.

Πάντως, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επέμεινε στη θέση του για μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

”Έχουμε ανάγκη από τη μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους, αλλά και από κεντρικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών. Η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια γραμμή και είναι αντιστοίχως έτοιμες να παραχωρήσουν εθνικές αρμοδιότητες”, ανέφερε ο Μόντι σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ιταλία ”δεν ζητεί ούτε οικονομική βοήθεια, ούτε ευρωομόλογα”.

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.