Στενή συνεργασία Κυπριακής Προεδρίας με Κομισιόν

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Προεδρίας να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κομισιόν που θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας και των μελών του Σώματος των Επιτρόπων, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε τη σταθερή πολιτική βούληση και δέσμευση της Κυβέρνησης για μια συνεχή συνεργασία και συντονισμό με το Σώμα των Επιτρόπων και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την επίτευξη των κοινών στόχων για μια «Καλύτερη Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνουν διορθωτικές αλλαγές σε σχέση με την κατανομή και την ανακατανομή του πλούτου.

«Η Κύπρος θα ανταποκριθεί επάξια στην πρόκληση της πρώτης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής θα εργαστεί για την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατών συγκλίσεων εντός του Συμβουλίου και για την προώθηση του νομοθετικού έργου, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συναποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο», είπε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι επίσης σε στενή συνεργασία με το Τρίο της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας Καλύτερης Ευρώπης. Η κεντρική ιδέα της Κυπριακής Προεδρίας είναι ότι όλοι μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία μας, μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στο να καταστήσουμε την Ένωση ακόμη καλύτερη, προς όφελος των λαών μας και να φέρουμε την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της, διασφαλίζοντας τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις τέσσερεις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας: Μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, μια Ευρώπη με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη πιο κοντά στον κόσμο και στους γείτονες της.

Η επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ισορροπημένου συμβιβασμού για ένα πιο σύγχρονο αναπτυξιακό προϋπολογισμό, είναι ο στόχος της Κυπριακής Προεδρίας σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Προεδρία, επεσήμανε, θα εργαστεί ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαπραγματευτική ομάδα, υπό τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, θα έχει διμερείς συναντήσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου, το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα κάθε Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ενώ αποκλειστικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα ασχοληθεί η Ατυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ετοιμότητα και για συνέχιση του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Κυπριακή Προεδρία είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού προβλήματος». Όπως διαβεβαίωσε, η Κυπριακή Προεδρία δεν θα επηρεαστεί από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία.

«Η Κύπρος είναι δεσμευμένη να ασκήσει μια καθόλα ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου είναι αρκούντως σαφή επί τούτου. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτή μας την προσπάθεια», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.