Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον τζόγο

Mε εξαίρεση όμως, την κατά πλειοψηφία τροποποίηση του ώστε να επιτρέπεται το ανταλλακτήριο στοίχημα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου μετά τη σημερινή (4/07) τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής επί του νομοσχεδίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφωνούν με την εισαγωγή του ανταλλακτηρίου, το ΑΚΕΛ διαφωνεί, ενώ η ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι το ανταλλακτήριο θα διεξάγεται με εξαίρεση του στοιχήματος αυτού σε αγώνες με κυπριακές ομάδες είτε σε εγχώριες διοργανώσεις είτε σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως δεν θα διεξάγεται και για ιπποδρομιακές συναντήσεις.

Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε, επίσης, ότι προστέθηκε διάταξη για παραχώρηση ποσοστού 2% από την εισπραχθείσα φορολογία στις ομάδες του κυπριακού ποδοσφαίρου και των άλλων ομαδικών αθλημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι ομάδες αυτές έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος για τα φορολογικά έτη που έπονται της ισχύς της νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε επίσης πως ενεγράφη προς συζήτηση το στοίχημα που διεξάγεται από τον ΟΠΑΠ σε συνάρτηση με τη νομοθετική ρύθμιση του στοιχήματος. Μια προ της ψήφισης της νομοθεσίας συζήτηση για τον ΟΠΑΠ θα καθυστερούσε περαιτέρω την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση του στοιχήματος, ο κ. Νικολάου επανέλαβε πως από το συνολικό ποσό που παίζεται σε στοίχημα θα αφαιρείται το ποσό που επιστρέφεται στους παίκτες και το υπόλοιπο θα φορολογείται, προσθέτοντας ότι με αυτή τη ρύθμιση συμφώνησε και το Υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Νικολάου παρατήρησε πως έχει συζητηθεί σε έκταση από την Επιτροπή Νομικών και τέθηκαν μια σειρά ασφαλιστικές δικλείδες τόσο για το ανταλλακτήριο στοίχημα όσο και για το στοίχημα μέσω διαδικτύου.

Εξήγησε πως το στοίχημα θα διεξάγεται μόνο με πιστωτικές κάρτες, προσθέτοντας ότι  οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να ελέγχουν τις καταθέσεις και για να διαπιστώνουν ότι δεν συνιστούν ξέπλυμα.

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες κάποιων εργαζομένων σε υποστατικά όπου διεξάγεται ηλεκτρονικό στοίχημα, ο κ. Νικολάου αφού ανέφερε πως είναι κατανοητές οι ανησυχίες των ανθρώπων αυτών, είπε πως εργάζονται σε ένα τομέα δραστηριότητας που καταλήγει είτε σε απάτη είτε προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην κοινωνία, με πολλούς συμπολίτες μας να έχουν χάσει τεράστιες περιουσίες, είτε έχουν καταστραφεί οικονομικά, ή κάποιοι άλλοι είναι θύματα παράνομων δραστηριοτήτων και αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας για αντιμετώπιση της μάστιγας που υπάρχει σήμερα.

Πρόσθεσε πως για τους λόγους αυτούς το ευρωπαϊκό δικαστήριο διαπίστωσε μέσα από τις αποφάσεις του ότι μπροστά σε αυτή την αδυναμία μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση από τη σχετική Συνθήκη και να δώσει στα κράτη που την επιθυμούν τη δυνατότητα απαγόρευσης του στοιχήματος που συνδέεται με τα on line casino.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνεδρία επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες που διατηρούσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ.

Είπε ότι με πλειοψηφία των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ στην Επιτροπή Νομικών αίρεται η απαγόρευση που υπήρχε στο νομοσχέδιο για το ανταλλακτήριο στοίχημα και το νομοσχέδιο άγεται ενώπιον της Ολομέλεια της Βουλής, επιτρέποντας αυτή τη μορφή στοιχήματος.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ θα καταθέσει στην Ολομέλεια τροπολογίες με στόχο να επαναφέρει την απαγόρευση του ανταλλακτηρίου.

Επανέλαβε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί πως το ανταλλακτήριο στοίχημα επιτείνει μια υφιστάμενη κοινωνική μάστιγα και την ίδια ώρα εξωθεί σε παράνομες δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οι Βουλευτές εν τη σοφία τους την Παρασκευή καλούνται να τοποθετηθούν εάν θεωρούν ότι η δραστηριοποίηση κάποιων εταιρειών στην Κύπρο πρέπει να υπερισχύσει στην αποφασιστική αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας.

Πλήγμα για την αξιοπιστία της Βουλής και του πολιτικού συστήματος, χαρακτήρισε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης την κατάληξη της πλειοψηφίας της Επιτροπής Νομικών για το ανταλλακτήριο στοίχημα.

Υιοθέτησαν, είπε, τις απαιτήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων γύρω από το στοίχημα και τον τζόγο, έχοντας υπόψη ότι αυτή η συγκεκριμένη μορφή στοιχήματος προκαλεί περισσότερο εθισμό, δηλαδή περισσότερη ζημιά στην κοινωνία, προσθέτοντας πως «κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι στο Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύουν την κοινωνία και τους πολίτες και όχι τα οικονομικά συμφέροντα».