Στήριξη Έλληνα ΥΠΕΞ στον Πρόεδρο Χριστόφια

 

Ο κ.Αβραμόπουλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί πλήρως στην πρόκληση της ιστορικής πρώτης της Προεδρίας στην ΕΕ.

Ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος επισκέπτεται από χθες την Κύπρο, έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα ενεργειακά ζητήματα.

“Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί πλήρως στην πρόκληση της ιστορικής πρώτης της Προεδρίας στην ΕΕ, μία πρόκληση που είναι ακόμη μεγαλύτερη στην παρούσα συγκυρία της βαθιάς ύφεσης και της κρίσης χρέους που δοκιμάζει την Ευρώπη”, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος.

Πρόσθεσε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια “τις θερμές ευχές του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και βέβαια τους αδελφικούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας και επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της νέας ελληνικής Κυβέρνησης να βρίσκεται στο πλευρό των Κυπρίων και να στηρίζει την κυπριακή Κυβέρνηση”.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, για να σημειώσει ότι “είναι πράγματι λυπηρό ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και του Τ/κ ηγέτη κ. Ερογλου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την πρόοδο του Κυπριακού”.

“Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι έχει συμφέρον να υπάρξει πρόοδος”, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό τόνισε και προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου με τον οποίο, όπως πρόσθεσε, είχε μια σύντομη συνάντηση εργασίας στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Διάσκεψης των χωρών της Παραευξείνιας Συνεργασίας.

“Αυτό απαιτεί τόσο η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας όσο και η ανάγκη εμπέδωσης της σταθερότητας στην περιοχή μας. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και βέβαια με την Τουρκία και για αυτό είναι σημαντικό να αλλάξει την στάση και τη συμπεριφορά της”, συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι “ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσβατος”, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως “θα πορευθούμε μαζί επιδεικνύοντας σύνεση και αποφασιστικότητα με  στόχο πάντα την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα απαλλάξει την Κύπρο από την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού”.

Σε ερώτηση πότε σκοπεύει η Ελλάδα να οριοθετήσει τη δικής της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της ανά πάσα στιγμή.

“Όλες της οι κινήσεις της χώρας “εντάσσονται σε ένα κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό και όταν έλθει η ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις”, κατέληξε.