Στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να ενισχύσουν τα μέτρα, που συμφώνησαν τον περασμένο μήνα, με στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους. 

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να ενισχύσουν τα μέτρα, που συμφώνησαν τον περασμένο μήνα, με στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, επιδιώκοντας παράλληλα να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία, τη στιγμή που η ανάπτυξη επιβραδύνεται και επιστρέφει ο σκεπτικισμός στις αγορές.
 
Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή,  βρίσκεται ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου στην βελγική πρωτεύουσα, ενώ την Κυριακή πραγματοποιεί συναντήσεις στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
 
Τη Δευτέρα, ο κ. Σιαρλή θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, στην οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίο επίσημο, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ συζήτηση για την Κύπρο, χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.
 
Επίσης, στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ θα επιχειρηθεί η λήψη πολιτικής απόφασης για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ισπανίας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια της βοήθειας, που μπορεί να φτάσει μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Ο ίδιος αξιωματούχους διαχώρισε την περίπτωση της Κύπρου με αυτή της Ισπανίας, τονίζοντας ότι σχετικά με την Ισπανία έχουμε εικόνα και αφορά τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Αντίθετα, για την Κύπρο στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε τίποτα, είπε, προσθέτοντας ότι οι ανισορροπίες δεν είναι καθόλου αμελητέες.
 
Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου χαρακτηρίστηκε ως σημαντική, υποσχόμενη νέα κεφάλαια στις ισπανικές τράπεζες και μια ενιαία ευρωπαϊκή ένωση τραπεζών, ενώ έκανε ευκολότερα τα πράγματα για το νέο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης στην προσπάθεια του να βοηθήσει τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
 
Σε απάντηση, οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν αύξηση, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε το κόστος δανεισμού Ισπανίας, Ιταλίας και άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με την προσδοκία ότι τελικά η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει την τριετή κρίση χρέους.
 
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, αυξήθηκαν οι αμφιβολίες των επενδυτών καθώς οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να αναμένουν λίγο χρόνο για να λάβουν οικονομική ενίσχυση, μέχρις ότου η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή τραπεζών είναι σε θέση να επιβλέπει την αναδιάρθρωση των τραπεζών.
 
Ως αποτέλεσμα, το ισπανικό μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού επανήλθε πίσω στα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, γύρω στο 7,0% – επιτόκιο που ανάγκασε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
 
 
Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη θα λάβει σύντομα νέα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και απηύθυνε έκκληση για ταχεία υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής.
 
 “Τι θα καθορίσει πραγματικά την επιτυχία τους είναι ότι θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες πραγματικότητες, με ένα απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο”, είπε ο κ. Ραχόι, προσθέτοντας: “Η Ευρώπη πρέπει να εκπληρώσει τις συμφωνίες το συντομότερο δυνατόν”.
 
Το νέο ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μέχρι την πλήρη επικύρωση του από τα κράτη μέλη, ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να επιμένει σε εφαρμογή δύσκολων όρων για την παραχώρηση οποιασδήποτε βοήθειας.
 
Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω, καθώς η Ελλάδα θέλει περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τους όρους του νέου πακέτου διάσωση της, έτσι ώστε να εκτονωθεί η πίεση στην οικονομία της, η οποία διανύει το πέμπτο έτος ύφεσης.