Στο 10% η φορολόγηση του στοιχήματος

Επίσης θα κατατίθεται 3% εισφορά τους για ενίσχυση των σωματείων και για προγράμματα προστασίας των νεαρών εθισμένων στον τζόγο.
 
Επίσης, σε σχέση με το ανταλλακτήριο στοιχημάτων, οι Κοινοβουλευτικές ομάδες επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στο κατά πόσο συμφωνούν με εισήγηση να επιτρέπεται η διεξαγωγή του με ομάδες του εξωτερικού και να απαγορευτεί ρητά με κυπριακές ομάδες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, το ανταλλακτήριο στοιχημάτων θα απαγορευτεί για όλες τις ομάδες.
 
Σε δηλώσεις του μετά την Κοινή Συνεδρία των δύο Επιτροπών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου είπε πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες εισηγούνται όπως το στοίχημα να φορολογείται με 10% επί των καθαρών αποδοχών, οι οποίες καθαρές αποδοχές προσδιορίζονται επακριβώς πώς προκύπτουν μέσα στις διατάξεις του Νόμου. Επίσης συμφωνούν, είπε ο κ. Νικολάου, όπως το ποσοστό εισφοράς που θα καταβάλλεται προς την Αρχή Στοιχημάτων θα ανέρχεται στο 3%. Από αυτό το 3%, το 1,5% θα πηγαίνει προς την ΚΟΠ για ενίσχυση των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ακαδημιών τους, 0,5% προς τις Ομοσπονδίες των υπόλοιπων ομαδικών αθλημάτων και θα διατίθενται προς σκοπούς ενίσχυσης των ομάδων και των ακαδημιών τους, και ποσοστό 1% θα διατίθεται από την Αρχή Στοιχημάτων για σκοπούς ενίσχυσης των μηχανισμών και προγραμμάτων προστασίας των νεαρών ατόμων εθισμένων στον τζόγο.
 
«Η καταβολή του φόρου θα γίνεται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και το 3% των εισφορών θα γίνεται προς την Αρχή, και η Αρχή θα καταβάλλει το ποσό αυτό στο σύνολό του στον ΚΟΑ που εκείνος με τη σειρά του θα καταβάλλει στις ομοσπονδίες το σύνολο του ποσού χωρίς καμία αποκοπή», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι η φορολογία και η εισφορά θα υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών των εταιρειών. Οι καθαρές αποδοχές είναι το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε στην εταιρεία αφαιρουμένων των ποσών που κέρδισαν οι παίκτες του στοιχήματος στη συγκεκριμένη εταιρεία. «Δεν θα αποκόπτονται από τις καθαρές αποκοπές οποιαδήποτε ποσά που αφορούν έξοδα ή προμήθειες ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι επί των κερδών, αλλά επί των καθαρών αποδοχών, αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των παικτών», είπε.
 
Οσον αφορά τα ανταλλακτήρια αξιών, ο Ιωνάς Νικολάου είπε πως υπήρξαν κάποιες πρόσθετες εισηγήσεις. «Εάν αυτό αποφασιστεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες  και γίνει αποδεκτό, θα απαγορεύεται ρητά η διεξαγωγή ανταλλακτηρίου στοιχήματος επί των κυπριακών ομάδων ποδοσφαίρου. Δηλαδή, αν επιτραπεί το ανταλλακτήριο, θα επιτρέπεται για ομάδες του εξωτερικού και όχι των κυπριακών», είπε και πρόσθεσε πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος. «Επιδίωξή μας είναι να τοποθετηθούν αύριο, επί του συγκεκριμένου θέματος, και στόχος είναι ο νόμος αυτός να οδηγηθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Παρασκευής», κατέληξε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε πως το ΑΚΕΛ πρότεινε όπως το 2% να δίδεται στον ΚΟΑ, και στη συνέχεια ο ΚΟΑ να δίνει το 1,5% για το ποδόσφαιρο και την ανάπτυξή του και το υπόλοιπο 0,5% να κατανέμεται κατά τρόπον που να ικανοποιούνται όλες οι ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων. «Θεωρούμε ότι αυτό δημιουργεί μια καλύτερη ισορροπία και δεν συντηρεί ένα αίσθημα αδικίας που ενδεχομένως να υπήρχε μέσα από προηγούμενες εισηγήσεις», δήλωσε.
 
Αναφορικά με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ εδώ και πολλούς μήνες προειδοποιούσε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση εξωθεί σε παράνομες πράξεις και ενέργειες. «Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο για να αχθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση το μόνο που θα πετύχει είναι να συντηρήσει μια αβεβαιότητα μέσα στην κοινωνία και να επιτείνει μια μάστιγα, η οποία ταλαιπωρεί την κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είπε.
 
Σε σχέση με τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, ο κ. Δαμιανού είπε το ΑΚΕΛ έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή κατά. Το ανταλλακτήριο, είπε πως είναι ο βασικός φορέας παράνομων δραστηριοτήτων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επίσης, μέσα από μελέτες, ανέφερε, έχει αποδειχθεί ότι το ανταλλακτήριο εντείνει και πολλαπλασιάζει τον εθισμό στο στοίχημα. «Επομένως, εμείς και σήμερα τασσόμαστε κατά του ανταλλακτηρίου και είναι να διερωτάται κανείς προς τι η επιμονή κάποιων, προερχόμενων από συγκεκριμένες Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, στο να επιτραπεί το ανταλλακτήριο», είπε.
 
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως δεν είναι ζήτημα ιδεοληψίας ή δογματισμού που αφορά πολυεθνικές εταιρείες, αλλά ζήτημα ζημιάς που υπάρχει, συντηρείται και θα διαιωνιστεί αν επιτραπεί το ανταλλακτήριο και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Για αυτό, είπε, «κάνουμε μια ύστατη έκκληση προς όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να αναλογιστούν τις κοινωνικές επιπτώσεις  από μια πιθανή διαφοροποίηση του κειμένου που σήμερα βρίσκεται μπροστά μας και που κανονικές συνθήκες θα ψηφιστεί την Παρασκευή από την Βουλή, και να πούμε όχι όλοι μαζί σε αυτό που ακόμα και οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων και των αρχών της Δημοκρατίας, μας έχουν πει ότι προκαλεί μόνο ζημιά τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτεία, διότι εκπέμπουμε την εικόνα ότι είμαστε επιρρεπείς σε παράνομες δραστηριότητες όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ τοποθετείται θετικά υπέρ του νομοσχεδίου όπως έχει διαμορφωθεί, έχοντας ως γνώμονα τόσο τις οικονομικές πτυχές του νομοσχεδίου όσο και τις κοινωνικές πτυχές του. Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί είτε την ερχόμενη Παρασκευή είτε το αργότερο την μεθεπόμενη Πέμπτη, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη αναβολή.
 
«Είναι ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο που αγγίζει ανοικτά ζητήματα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την κυπριακή κοινωνία, η οποία αναμένει από τη Βουλή καθαρές αποφάσεις», είπε.
 
Αναφορικά με το θέμα του ανταλλακτηρίου, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως την ΕΔΕΚ καλύπτει το νομοσχέδιο όπως είναι διαμορφωμένο, δηλαδή με την πλήρη απαγόρευση του ανταλλακτηρίου. «Έχουμε ζυγίσει όλα τα ζητήματα που αφορούν το ανταλλακτήριο, και τα υπέρ και τα κατά, και την πιθανή απώλεια εσόδων που μπορεί να φέρει η απαγόρευση του ανταλλακτηρίου και τις πιθανές άλλες πτυχές όπως οι κίνδυνοι από το ξέπλυμα χρήματος, ο αυξημένος κίνδυνος εθισμού, ο κίνδυνος στημένων παιγνιδιών», είπε και πρόσθεσε πως αν υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίηση, η ΕΔΕΚ θα την μελετήσει και ανάλογα θα τοποθετηθεί.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως οι Οικολόγοι δεν συμφωνούν με την άποψη της πλειοψηφίας για τη φορολόγηση του στοιχήματος. Είπε πως το νομοσχέδιο έχει τεράστια πολιτικά και οικονομικά κενά και πως δεν θα λειτουργήσει καν έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τις Επιτροπές και πως το Κίνημα θα καταθέσει δική του, εντελώς διαφορετική και ολοκληρωμένη πρόταση στην Ολομέλεια ως τροποποίηση.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως η πρόταση που έχει κατατεθεί είναι περίπλοκη, δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες αναφοράς, και είναι μια από τις περιπτώσεις που η ίδια η Βουλή έρχεται με νομοθεσία να δώσει χιλιάδες έως και εκατομμύρια ευρώ σε κάποιους οργανισμούς χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος, διότι ούτε η ΚΟΠ ούτε οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδία είναι οργανισμοί για τους οποίους έχει η πολιτεία οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου.
 
Σε σχέση με το ανταλλακτήριο, είπε πως εμείς θεωρούμε ότι ο τζόγος είναι μια κοινωνική μάστιγα, ότι το στοίχημα έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση κέρδους, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. «Όταν έχουμε μια διαδικασία όπως το ανταλλακτήριο στοιχημάτων, το οποίο έχει αποδειχθεί από όλες τις μελέτες ότι είναι μια διαδικασία που έλκει το πάθος για τζόγο και για στοίχημα, θεωρώ πως μια σοβαρή πολιτεία που αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα ως πρόβλημα, παίρνει μέτρα καταστολής του προβλήματος και όχι μέτρα επέκτασης ή φορολόγησης του», είπε και ξεκαθάρισε πως οι Οικολόγοι δεν πρόκειται με τίποτα να ψηφίσουν υπέρ του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων.