Στο τραπέζι των συζητήσεων ο εγχώριος δανεισμός

 

Στόχος του δανεισμού είναι να καλυφτούν οι ανάγκες ρευστότητας του κράτους για τους επόμενους τρεις μήνες, ύψους 500 εκ. ευρώ εξέτασε σήμερα αυτεπάγγελτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, η οποία ήταν κλειστή, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta Στάθης Κιττής εξήγησε ότι ο δανεισμός αυτός θα έχει τη μορφή χρεογράφου το οποίο θα εισαχθεί από τον Υπουργό Οικονομικών στο ΧΑΚ υπό τη μορφή ιδιωτικής τοποθέτησης και το οποίο θα είναι ληξιπρόθεσμο σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι όροι με τους οποίους θα παρασχεθεί το δάνειο θα είναι τέτοιοι που να καλύπτουν τις οποιεσδήποτε ενδεχόμενες απώλειες που θα έχουν οι ημικρατικοί οργανισμοί σε ό,τι έχει να κάνει με την αποδέσμευση των χρημάτων.

Ο κ. Κιττής είπε ότι σήμερα στις 15:00 θα συνεδριάσει το ΔΣ της Cyta, όπου θα τεθούν από τη Διεύθυνση όλα τα δεδομένα σε σχέση με τη ρευστότητα του οργανισμού. Ανέφερε ότι η Cyta ως ημικρατικός οργανισμός έχει υποχρέωση με βάση το νόμο να δανείζει τον ιδιοκτήτη της, που είναι ο κυπριακός λαός, μέσω της εκάστοτε Κυβέρνησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ΔΣ θα διασφαλίσει όμως αυτό που επιβάλλει η ευθύνη διοίκησης του οργανισμού, ότι ο οργανισμός δεν θα επηρεαστεί ούτε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ούτε σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα.

Ο κ. Κιττής δήλωσε πως με βάση τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, οι εισηγήσεις για προσφυγή του κράτους σε δανεισμό από τα αποθεματικά των ημικρατικών οργανισμών “έγιναν περίπου από τους εκπροσώπους της Τρόικας, με την έννοια ότι εφόσον υπάρχουν αποθεματικά στα οποία μπορεί η Κυβέρνηση να προσφύγει για εσωτερικό δανεισμό, θα ήταν καλύτερα να προσφεύγει πρώτα σε αυτά”.

Εξήγησε πως ως εκ τούτου αυτός ο δανεισμός στόχο έχει να καλύψει τις ανάγκες της Κυβέρνησης για να μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει μέχρι την υπογραφή της Συμφωνίας και την εκταμίευση χρημάτων από το Μηχανισμό Στήριξης.

Οι ανάγκες της Κυβέρνησης για τους επόμενους τρεις μήνες είναι 500 εκ. ευρώ. Σημείωσε παράλληλα ότι τα αποθεματικά της Cyta κυμαίνονται από 240 – 260 εκ. ευρώ.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει περίπτωση το κράτος να δανειστεί από ταμεία των εργαζομένων, ο κ. Κιττής είπε ότι τα ταμεία αυτά ανήκουν στους υπαλλήλους του κάθε οργανισμού και στους συνταξιούχους, προσθέτοντας ότι η διαχείριση των ταμείων αυτών επαφίεται στην κρίση των διαχειριστών τους. Πρόσθεσε πως για την περίπτωση της Cyta η διαχειριστική επιτροπή αποτελείται από το ΔΣ του οργανισμού και τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή. Όπως είπε θα ληφθούν υπόψη τα κριτήρια με τα οποία η διαχειριστική επιτροπή διαχειρίζεται το ταμείο, τα οποία έχουν να κάνουν με την αποδοτικότητα της επένδυσης (να είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή), αλλά και την επικινδυνότητα της επένδυσης. Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ, ίσως και σήμερα, ίσως και αύριο, θα συνέλθει για να εξετάσει το τι μέλλει γενέσθαι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κιττής δήλωσε ότι τα αποθεματικά του ταμείου συντάξεως της Cyta ανέρχονται περίπου στα 800 εκ. ευρώ από τα οποία όμως αρκετά έχουν δεσμευτεί σε διάφορες επενδύσεις (μετοχές, χρεόγραφα, ακίνητα κλπ). Πρόσθεσε ότι το διαθέσιμο αποθεματικό του ταμείου ενδεχομένως να ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 300-350 εκ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα το ακριβές ποσό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “η σύγχυση, ο ερασιτεχνισμός και ο πανικός είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της Κυβέρνησης”.

“Παρά το ότι μας έλεγαν ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του 2012, τελικά τώρα η Κυβέρνηση τρέχει να δανειστεί με ένα παράδοξο, ανορθόδοξο και επισφαλή τρόπο από τους ημικρατικούς οργανισμούς για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους για την επόμενη τριμηνία” δήλωσε.

“Μας έλεγαν ότι το πρόβλημα είναι οι τράπεζες και τελικά φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αναχρηματοδότηση του κράτους. Μας έλεγαν ότι φταίει η ελληνική αγορά και η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά και τελικά φαίνεται ότι η δική μας η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επειδή τα κυπριακά ομόλογα είναι σκουπίδια” πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα της έστω και για βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, και πως ο λόγος είναι ότι “κάποιοι αντί να συνειδητοποιήσουν τον άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και από τους Fitch, προσπαθούσαν να συντηρήσουν το μύθο ότι η Κύπρος θα μπει στο Μηχανισμό Στήριξης λόγω των Τραπεζών και ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα”.

“Τελικά” συνέχισε, “βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου οι ημικρατικοί οργανισμοί πρέπει να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να στηρίξουν το κράτος”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά “γίνονται και σκέψεις να βάλουν χέρι στα ταμεία συντάξεως των εργαζομένων, χωρίς να μας έχει εξηγήσει κάποιος γιατί μόνο τα ταμεία συντάξεως της ΑΤΗΚ, της Αρχής Λιμένων και της ΑνΑΔ πρέπει να δανείσουν χρήματα στο κράτος”.

“Πού είναι η ΑΗΚ και οι άλλοι οργανισμοί; Γιατί δεν θα μοιραστούν όλοι αυτό το ρίσκο;” διερωτήθηκε.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως δεν θα πρέπει τα ταμεία συντάξεως αυτή τη στιγμή να επενδύσουν με αυτό τον επίφοβο τρόπο στα ομόλογα του κράτους και να διακινδυνέψουν τα χρήματα των εργαζομένων.

“Ένα είναι να δανείσει ένα οργανισμός κάποια χρήματα στο δημόσιο και άλλο να επενδυθούν τα χρήματα των εργαζομένων σε προϊόντα που αυτή τη στιγμή είναι επικίνδυνα όπως τα κυπριακά ομόλογα” πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα πως αποτελεί πατριωτικό καθήκον της Κυβέρνησης να εξηγήσει πού θα βρει τα λεφτά που χρειάζεται για τους επόμενους τρεις μήνες. Οι πατριώτες θα πρέπει να μας πουν πού θα βρουν τα χρήματα. Αν δεν μας πουν, σημαίνει ότι έχουν φέρει τη χώρα σε ένα σημείο όπου δεν είναι τον πατριωτισμό που εξυπηρετούσαν αλλά τις μικροκομματικές σκοπιμότητες” είπε.

Πρόσθεσε ακόμη πως “για χιλιοστή φορά μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά και το δημόσιο χρέος αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία της οικονομίας. Έβλεπε η Κυβέρνηση ότι η ύφεση θα ήταν χειρότερη απ` ότι αναμενόταν, έβλεπε ότι το έλλειμμα θα ήταν μεγαλύτερο απ` ότι αναμενόταν, έβλεπε ότι οι υποβαθμίσεις έρχονται και δεν σταματούν, έβλεπε η Κυβέρνηση ότι ήταν εμφανής ο κίνδυνος να μας υποβαθμίσουν και οι Fitch και δεν έκαμε τίποτε για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο”.

Και αυτό, όπως ανέφερε, “επειδή κάποιοι ήθελαν να συντηρούν το μύθο ότι μόνο οι Τράπεζες έχουν πρόβλημα μας έφεραν στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από κανένα και να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ενώπιον του κινδύνου στάσης πληρωμών”.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου υπενθύμισε ότι με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα οι ημικρατικοί οργανισμοί μπορούν να δανείζουν στο κράτος αλλά και ότι πρόκειται για πρακτική που έχει ακολουθηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Εξήγησε ότι η ανάγκη δανεισμού από τους ημικρατικούς οργανισμούς έχει προκύψει από ένα πολύ απλό λόγο.

Όπως ανέφερε, από τη στιγμή που η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίηση τους, η τελευταία υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών οδήγησε στο να μην γίνονται αποδεκτά τα κρατικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας πως ως εκ τούτου προκύπτει η ανάγκη αναζήτησης χρηματοδοτικών διευκολύνσεων για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο κ. Ευαγόρου δήλωσε ότι αυτές τις διευκολύνσεις μπορούν να τις παράσχουν από τα πλεονάσματα τους οι ημικρατικοί οργανισμοί με απόλυτη εξασφάλιση των χρημάτων των ημικρατικών οργανισμών αλλά και των επιτοκίων που θα έπαιρναν από τις τράπεζες.

Διαβεβαίωσε δε ότι τα χρήματα είναι εγγυημένα, δεν πρόκειται κανένας οργανισμός να απολέσει το αποθεματικό του, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες με την Τρόικα ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του κράτους.

Δήλωσε τέλος πως “ορισμένοι δυστυχώς όταν οι τράπεζες ζητούσαν 2,5 – 3 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους, έσπευσαν και εργάστηκαν, και σωστά, μαζί με την Κυβέρνηση νυχθημερόν, όμως σήμερα που το κράτος ζητά μια τρίμηνη χρηματοδότηση μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις από την Τρόικα, υποσκάπτουν συνειδητά και ουσιαστικά επιχειρούν να οδηγήσουν το κράτος σε πτώχευση”.

Εκ μέρους του Κ.Σ ΕΔΕΚ ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαΐδης έκανε λόγο για ένα σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας των ταμείων της Κυβέρνησης, αναφέροντας ότι οι άμεσες ανάγκες για 500 εκ. ευρώ, “αποδεικνύουν την αδυναμία της Κυβέρνησης για σωστό οικονομικό προγραμματισμό”.

Δήλωσε πως το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, για το οποίο υπήρχαν διαβεβαιώσεις για κάλυψη όλων των ταμειακών αναγκών της χώρας μας για το 2012, έπρεπε να τύχει καλύτερης διαχείρισης.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως από τη συζήτηση σήμερα, φάνηκε καθαρά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης όλου του ποσού των 500 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά των τριών ημικρατικών οργανισμών (ΑΤΗΚ, ΑΛΚ, ΑνΑΔ), εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την πιθανότητα, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνά η κυπριακή οικονομία, “να μπούμε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα κάτω από τη σκιά της στάσης πληρωμών”.

“Αυτό” είπε, “θα μας αφαιρέσει έστω και τα ελάχιστα υπάρχοντα περιθώρια διαπραγμάτευσης με το μηχανισμό”.

Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ αναμένει από την Κυβέρνηση να βρει λύσεις, οι οποίες θα σέβονται και τα ταμεία συντάξεων όλων των εργαζομένων.  

Ο βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δήλωσε ότι “δυστυχώς και επισήμως ανακοινώθηκε ότι το κυπριακό κράτος έχει πτωχεύσει”.

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι έχουν καταφέρει να πτωχεύσουν το άλλοτε πλούσιο κυπριακό κράτος, ανέφερε, για να προσθέσει ότι τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ημικρατικοί οργανισμοί, “είναι διλήμματα που πρέπει να αντιμετωπίσει στο τέλος ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε πολίτης”.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως είναι αντιληπτό το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, υπενθύμισε ωστόσο ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις, μέσα από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών οι οποίες δεν ακούστηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Οι τεχνοκράτες προειδοποιούσαν, οι Υπουργοί κώφευαν και δεν λάμβαναν μέτρα για λόγους για τους οποίους πρέπει πολύ σύντομα να λογοδοτήσουν” ανέφερε, προσθέτοντας πως “εδώ μιλάμε για έγκλημα”.

“Αν κάποιοι ζητούν σήμερα από τους εργαζόμενους να επιδείξουν πατριωτισμό, πρέπει αυτοί οι κάποιοι να αποδεχτούν ότι ως υπεύθυνοι που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, διέπραξαν προδοσία” δήλωσε, για να προσθέσει πως “τα λάθη τους συνεπάγονται έγκλημα εθνικής προδοσίας”.