Συνάντηση Ομήρου με τον Έλληνα ΥΠΕΞ


 

Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου μετά από συνάντηση που είχαν στη Βουλή, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από την όξυνση που επιδιώκει η τουρκική πλευρά για να μπορέσει να επιβάλει νέα τετελεσμένα και να μπορέσει να επιβάλει τη δική της στρατηγική στο Κυπριακό, ακριβώς επειδή δεν έχει ουσιαστικά αξιόπιστα και πειστικά επιχειρήματα».   

Παράλληλα, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα είπε ότι η νέα Κυβέρνηση είναι «μακροπρόθεσμη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα ξεπεραστούν και νωρίτερα απ` ό, τι περιμένουν πολλοί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου θα δώσουν ακόμα πιο έντονα τα μηνύματα προς την Τουρκία ότι αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον θα πρέπει να συμμορφωθεί στους κανόνες και στις αρχές της ΕΕ.

«Οι Ελληνες είναι για τα δύσκολα», συμφώνησαν οι δύο άντρες, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος θα προχωρήσουν μαζί.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών λέγοντας ότι «είναι ως γνωστόν θερμός φίλος της Κύπρου, θερμός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής, για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας».

«Η επίσκεψη του κ. Υπουργού πραγματοποιείται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία αφού η Κυπριακή Δημοκρατία από χθες έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι πρόκειται για «για σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναδειχθεί ένα ισότιμο και συνάμα υπεύθυνο κράτος μέλος της ΕΕ, να διαχειριστεί τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομία για να υιοθετηθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη Ευρώπη».

Να αποδειχθεί, είπε, «ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση των προβλημάτων».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη μας για την συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στο συνεχιζόμενο αγώνα για την επίτευξη μιας δημοκρατικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος».

«Είναι γνωστή η κορύφωση της τουρκικής κακοπιστίας, αδιαλλαξίας και στρεψοδικίας που οδήγησε ουσιαστικά τις συνομιλίες σε τέλμα και αδιέξοδο», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε, προσπαθούμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη λύση». Όμως, συμπλήρωσε, «δίνουμε και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γονατίσουμε μπροστά στην αδιαλλαξία και στις δυσκολίες».

Συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα δώσουν ακόμα πιο έντονα τα μηνύματα προς την Τουρκία ότι αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον θα πρέπει να συμμορφωθεί στους κανόνες και στις αρχές και στις  αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ και όχι όπως τώρα που θρασύτατα αρνείται να αναγνωρίσει την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ».

«Οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα, το έχουμε πει πολλές φορές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σ` αυτή τη δύσκολη συγκυρία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, θα σφυρηλατήσουμε το κοινό μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δύο χωρών».

Από την πλευρά του κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε πρώτα απ` όλα ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις επαφές και το συντονισμό μας για να φτάσουμε πιο κοντά στον κοινό μας στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού».

«Θα συμφωνήσω μαζί του», είπε, «εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα». Δεν μας πτοούν, πρόσθεσε, «οι δυσκολίες που κατά καιρούς παρουσιάζονται  και διατρανώνουμε  σε κάθε ευκαιρία την κοινή μας απόφαση να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά».

Συμπλήρωσε ότι «αυτές τις ώρες που είναι πράγματι δύσκολες πρέπει να κρατήσουμε τη νηφαλιότητα, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα μας».

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από την όξυνση που επιδιώκει η τουρκική πλευρά για να μπορέσει να επιβάλλει νέα τετελεσμένα και να μπορέσει να επιβάλλει την δική της στρατηγική στο Κυπριακό, ακριβώς επειδή δεν έχει ουσιαστικά αξιόπιστα και πειστικά επιχειρήματα».   

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «είναι μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο γιατί είμαι βέβαιος ότι δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της θα αποδείξει ότι είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο όνομα του κοινού όλων των ευρωπαϊκών λαών σκοπού». Τόσο, πρόσθεσε, «για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, των ευρωπαϊκών δομών αλλά και την εμπέδωση στην ευρύτερη περιοχή μας  συνθηκών και όρων ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας».

«Είμαι βέβαιος ότι η κυπριακή Προεδρία θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής», τόνισε, προσθέτοντας ότι «βέβαια, είναι αυτονόητη η πλήρης στήριξη από την ελληνική Κυβέρνηση αλλά και συνολικά από τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας όποτε χρειαστεί». «Η Προεδρία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει η Κύπρος σε όλη την Ευρώπη πως και που μπορεί να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη με την οικονομική κρίση να παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους και την κοινωνική συνοχή και την προοπτική ανάπτυξης», σημείωσε.

Σε αναφορά του στην Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μια καινούρια Κυβέρνηση, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με τη βούληση να αντιμετωπίσει όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει μέσα σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του πολιτικού κόσμου».  

«Και μην έχετε αμφιβολία ότι σύντομα θα δημιουργηθούν και πάλι οι όροι και οι προϋποθέσεις  για να βρει η χώρα μας το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου».

Εξέφρασε τη θέση ότι «πιστεύω πραγματικά ότι θα την ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ίσως πολύ νωρίτερα απ` ότι πολλοί πιστεύουν».

«Στο δρόμο αυτό, στην πορεία αυτή, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πορευθούν ενωμένες», πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε το ουσιαστικό της παρουσίας του στην Κύπρο, ως Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην πρώτη του επίσκεψη εκτός ελληνικών συνόρων και εξέφρασε την ευχή «η Κύπρος μας να πετύχει τους στόχους της και να γνωρίζει ότι παρά τις αντιξοότητες που μας επεφύλαξε η εποχή, η Ελλάδα θα παραμείνει ο σημαντικότερος αρωγός και συμπαραστάτης της μπροστά στην κοινή μας προοπτική που στο τέλος αυτής της πρώτης φάσης της διαδρομής θέλει  – και θα τα καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί – μια Κύπρο ενιαία, ενωμένη, αδιαίρετη με πλήρες το δικαίωμα σε όλους τους κατοίκους της να ασκούν το δικαίωμα στη ζωή, στην πρόοδο και στην αξιοπρέπεια».