Συντεχνίες προς Τρόικα: Όχι στη κατάργηση της ΑΤΑ


 

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να δεχτεί κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ έστειλαν σήμερα οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ προς την Τρόικα.

Αντιπροσωπεία των τεσσάρων συντεχνιών με επικεφαλείς τους Γενικούς τους Γραμματείς συναντήθηκαν σήμερα (5/07) με κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών και του χρηματοοικονομικού τομέα, μετά την αίτηση της Κύπρου για οικονομική στήριξη από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι η συνάντηση με την Τρόικα ήταν διερευνητικού χαρακτήρα.

«Ουσιαστικά, ήθελαν να ακούσουν τις εισηγήσεις και τις απόψεις μας για τα διάφορα θέματα που αφορούν την οικονομία και τους εργαζόμενους», είπε και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση «αναφερθήκαμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία».

Ο κ. Μωυσέως διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε διάλογος με τα μέλη του κλιμακίου, απλώς οι συντεχνίες κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις για τα διάφορά θέματα της οικονομίας.

«Μας έχουν πει ότι θα ακολουθήσει και μια νέα συνάντηση για να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα που τους αναπτύξαμε σήμερα», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τη θέση που κατέθεσαν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για κατάργηση της ΑΤΑ, στη συνάντηση που είχαν με την Τρόικα, ο κ. Μωυσέως είπε ότι «ασφαλώς είναι ένα νέο δεδομένο για μας», εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη των συντεχνιών.

«Μας λυπεί πραγματικά γιατί ενώ είμαστε στο στάδιο του κοινωνικού διαλόγου για να συζητήσουμε τον εκσυγχρονισμό της ΑΤΑ, η θέση που εξέφρασαν προς την Τρόικα ήταν η κατάργηση της ΑΤΑ», είπε.

Όπως είπε, «τονίσαμε στην Τρόικα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να καταργηθεί ο θεσμός της ΑΤΑ» και πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες εξήγησαν τους λόγους στα μέλη του κλιμακίου.

«Τονίσαμε και διαβεβαιώσαμε ότι στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου που χαρακτηρίζει την Κύπρο θα είμαστε ευέλικτοι και θα συνεχίσουμε το διάλογο με την Υπουργό Εργασίας και με τους εταίρους μας για να βρούμε τη σωστή λύση», πρόσθεσε.

Ο κ. Μωυσέως τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του θεσμού της ΑΤΑ ως ένας θεσμός, όπως είπε, «που έχει προσφέρει στην οικονομία και έχει στηρίξει τις εργατικές οικογένειες».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι «ξεκαθαρίσαμε στους εκπροσώπους της Τρόικα ότι εμείς, είμαστε ασφαλώς διαθέσιμοι και ήμασταν έτοιμοι από την αρχή να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζει η οικονομία μας, αλλά με ένα τρόπο κοινωνικά δίκαιο, στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Επίσης, πρόσθεσε, « σημειώσαμε με μεγάλη έμφαση ότι αναμένουμε σεβασμό στην παράδοση της κυπριακής κοινωνίας, που είναι παράδοση κοινωνικού διαλόγου και συλλογικής διαπραγμάτευσης».

«Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα», συνέχισε, « ξεκαθαρίσαμε και τη θέση μας πάνω σ’ αυτά τα θέματα που θεωρούνται σήμερα πρώτης γραμμής όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της ΑΤΑ».   

Όπως είπε, «τους είπαμε ότι εμείς δεν θα δεχθούμε να αλλοιωθεί ο ρόλος αυτού του θεσμού, όπως δεν πρόκειται να δεχτούμε αύξηση στα όρια αφυπηρέτησης ή αλλαγές στα ζητήματα που περιλαμβάνονται στις συλλογικές μας συμβάσεις».

«Βεβαίως κατανοούμε τις δυσκολίες που περνά ο τόπος», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε δείξει διαχρονικά, ως συνδικαλιστικό κίνημα, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα μας, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα αξιοποιηθεί η παρουσία εδώ των εκπροσώπων της Τρόικα για να εμφανιστούν στην επιφάνεια ακραίες, αντικοινωνικές και αντισυνδικαλιστικές προσεγγίσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι οι συντεχνίες δεν γνωρίζουν ακόμη τα μέτρα που θα επιβάλει η Τρόικα. «Θα περιμένουμε να δούμε τα μέτρα αλλά δεν θα δεχθούμε οποιοδήποτε μέτρο που θα είναι εναντίον των συμφερόντων των εργαζομένων και δεν θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και συλλογικής διαπραγμάτευσης».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι κατά τη συνάντηση δεν υπήρξε συζήτηση ούτε τέθηκαν ερωτήματα, σημειώνοντας ότι τα μέλη του κλιμακίου «ήθελαν να ακούσουν τις δικές μας απόψεις σε σχέση με τις συστάσεις του Συμβουλίου».

«Είναι μια πρώτη συνάντηση και θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση τις επόμενες μέρες. Γνωρίζουν, εξ όσων έχουμε αντιληφθεί,  τα χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας, γνωρίζουν ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, γνωρίζουν για τα μέτρα. Εμείς έχουμε εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις μας κατά γενικό τρόπο», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το θέμα της ΑΤΑ, είπε ότι «η ΑΤΑ είναι ένας πετυχημένος θεσμός στον τόπο μας. Μάλιστα», όπως είπε, « χαρακτηριζόταν για χρόνια ως ευλογία».

«Εμείς δεν θέλουμε να υπάρξει στρέβλωση ή κατάργηση της ΑΤΑ. Θέλουμε να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο που διαδραματίζει όλα τα προηγούμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους είπε ότι «ελπίζουμε να διαγνώσουν σωστά ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το τραπεζικό της σύστημα, με την έλλειψη ρευστότητας και τα ψηλά επιτόκια».

«Σ’ αυτό πρέπει να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπό έλεγχο, μπορούμε να το διαχειριστούμε από μόνοι μας, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Έχουμε δείξει δείγματα γραφής. Δεν περιμένουμε απ’ αυτούς σκληρά μέτρα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι «πρέπει να ενσκήψουμε όλοι στην αναδιάρθρωση γενικότερα της οικονομίας, έτσι ώστε να οδηγήσουμε τον τόπο στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».