Συρία και Τουρκία, τα πιθανά “αγκάθια” στην Προεδρία

 

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η κ. Μαρκουλλή ρωτήθηκε ποιες θεωρεί πως είναι οι πιο σοβαρές απειλές για την Κυπριακή Προεδρία. Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την κατάσταση στην Συρία και την στάση της Τουρκίας, εξηγώντας ότι εάν υπάρξει ανάφλεξη της κατάστασης στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή αυτό θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα και η Κύπρος, λόγω της εγγύτητάς της, θα κληθεί να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο.

Τόνισε ότι σκοπός είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάφλεξη ή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Προετοιμαζόμαστε, είπε, για όλα τα σενάρια, και εξήγησε ότι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης του Συμβουλίου, γίνονται προετοιμασίες σε περίπτωση που υπάρξει η ανάγκη για μεταφορά υπηκόων από την ΕΕ ή τρίτων χωρών έξω από την Συρία ή τον Λίβανο, όπως ακριβώς έπραξε η Κύπρος το 2006 με την κρίση στον Λίβανο.

Υπολογίζουμε, είπε, ότι ο αριθμός των υπηκόων μπορεί να ανέλθει στις 200,000 σε σχέση με τις 65,000 που μεταφέρθηκαν το 2006.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα και σε ποιο βαθμό θα κλιμακώσει τις ενέργειές της, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα σενάρια περί σχεδίου Β`  στο Κυπριακό, στο θέμα της Αμμοχώστου, των υδρογονανθράκων αλλά και την αντίδραση της Τουρκίας έναντι της προεδρεύουσας χώρας Κύπρου.

Η κ. Μαρκουλλή, η οποία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας ενώπιον δύο Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει έμφαση στη διεύρυνση και την πολιτική της Νότιας Γειτονίας.

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία προχωρούν γρήγορα αλλά τώρα βρίσκονται ενώπιον των δύο πλευρών κάποια δύσκολα κεφάλαια και η Προεδρία ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω πρόοδο.

Σχετικά με το Μαυροβούνιο, για το οποίο υπάρχει ήδη απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι φιλοδοξία της Κύπρου είναι να ανοίξουν τα πρώτα κεφάλαια επί Κυπριακής Προεδρίας.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ανέφερε ότι στόχος είναι όπως οι εξελίξεις επιτρέψουν την λήψη απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κινητικότητα με το θέμα των διαπραγματεύσεων, καθότι η Άγκυρα τηρεί μια αρνητική στάση έναντι στην Κύπρο και τον ίδιο τον θεσμό της προεδρεύουσας χώρας.

Παρά ταύτα, σημείωσε ότι η Προεδρία είναι έτοιμη να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας νοουμένου ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τον θεσμό της Προεδρίας. Όπως είπε, υπάρχουν τρία κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανοίξουν αλλά παραμένουν κλειστά.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ανοίχθηκε κεφάλαιο ήταν επί ισπανικής Προεδρίας τον Ιούνιο του 2010. Θα μπορούσαν να ανοιχθούν τρία κεφάλαια, που αφορούν τις Δημόσιες Συμβάσεις, τον Ανταγωνισμό και την Κοινωνική Πολιτική και Ασφάλεια αλλά αυτά θεωρούνται από την Κομισιόν ως δύσκολα κεφάλαια ενώ η ίδια η Τουρκία δεν επιθυμεί να τα ανοίξει λόγω του κόστους που συνεπάγονται.

Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε και στη Θετική Ατζέντα της Κομισιόν με την Τουρκία, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς ότι αυτή αντικαθιστά την ενταξιακή διαδικασία. Όπως είπε, πρόκειται για τεχνοκρατικές συναντήσεις μεταξύ της Κομισιόν και της Τουρκίας και δεν υπάρχει κάποια αρνητική επίδραση πάνω στην Κύπρο. Επαναλήφθηκε κατά κόρον, είπε η Υπουργός, τόσο από την Κομισιόν όσο και από το Συμβούλιο, ότι η Θετική Ατζέντα δεν αντικαθιστά την ενταξιακή διαδικασία, η οποία αποτελεί μια διακυβερνητική διαδικασία που επιβάλλει ομοφωνία των κρατών.

Για την Πολιτική της Νότιας Γειτονίας, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι αποτελεί μια προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία και ανέφερε πως ύστερα από πρωτοβουλία της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο η δεύτερη συνάντηση ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο. Η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα στην Μάλτα.

«Για μας, η συνάντηση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας» τόνισε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος, υπό την νέα του ηγεσία, έχει αναλάβει ένα ενεργό ρόλο στον Αραβικό κόσμο.

Επίσης, αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ένα σεμινάριο σε συνεργασία με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με τον ρόλο των γυναικών κατά τη διάρκεια μεταβατικών δημοκρατικών περιόδων με τη συμμετοχή ΜΚΟ, ακαδημαϊκών, αλλά και γυναικών που έχουν συμβάλει στις χώρες τους σε αυτά τα θέματα.