Τέλη Αυγούστου τα νέα για το Μνημόνιο

 

Περί τα τέλη του Αυγούστου, τοποθετεί σ Ευρωπαίος επίσημος την ολοκλήρωση των διαδικασιών, όσον αφορά την συνομολόγηση του Κυπριακού Μνημονίου.

Σημείωσε μάλιστα πως απαιτείται χρόνος για αυτό, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς αναλυτικότερα και σε πολιτικό επίπεδο για τα  ευρήματα της Τρόικας, αποκτώντας πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο όσο αφορά  τον τραπεζικό, τον  δημοσιονομικό και τις  μακροοικονομικές  αστάθειες.

Σύμφωνα με  ανταποκριτή του «Φ», ο Ευρωπαίος επίσημος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών, τονίζοντας όμως πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συνομολόγηση του Μνημονίου τοποθετείται περί τα τέλη Αυγούστου.

Πρόσθεσε ότι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Κύπρο δεν είναι λεπτομερώς γνωστά σε σύγκριση με την Ισπανία που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τις προκλήσεις.

Ανέφερε επίσης, ότι το Eurogroup θα περιμένει αναγκαστικά την αξιολόγηση της Τρόικας η οποία θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Να σημειωθεί ότι οι Κυπριακές αρχές θα συζητήσουν με την Τρόικα για τον καταρτισμό του Μνημονίου.

Το θέμα της Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Eurogroup στην τακτική συνεδρία της ερχόμενης Δευτέρας (9/7).

Προσθέτοντας, ο Ευρωπαίος επίσημος, ανέφερε επίσης ότι «δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακό» στην συγκεκριμένη προεδρία λόγω του ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρέν θα ενημερώσει σχετικά με τα αρχικά ευρήματα της Τρόικα  αφού οι έρευνες αξιολόγησης δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Δεν θα υπάρξει εκταμίευση…

Επιπλέον τόνισε για την Ελλάδα πως δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης εάν η Κυβέρνηση της δεν επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή πορεία. Αναμένει δε τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας  Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogrop την ερχόμενη Δευτέρα, να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επαναφέρει το ελληνικό πρόγραμμα.