Τιμωρία στις ρατσιστικές επιθέσεις

 

 

Οι βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να διερευνώνται από τις κρατικές αρχές και οι ένοχοι να τιμωρούνται, υποστηρίζει κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου Ευρώπης.

 

Με ειδική αναφορά στην Ελλάδα όπου, όπως σημειώνουν, υπάρχει μία ανησυχητική έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων σε μετανάστες και πρόσφυγες, οι πρόεδροι της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη μετανάστευση του Συμβουλίου Ευρώπης, Ιταλός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Τζιάκομο Σαντίνι και η Σουηδέζα βουλευτής των Φιλελευθέρων Τίνα Ακετοφτ, υποστηρίζουν, με έκθεση τους, ότι τα κρούσματα βίας κατά μεταναστών και προσφύγων, θα πρέπει να διερευνώνται και οι ένοχοι να τιμωρούνται.

 

Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα ότι παρά την αύξηση των καταγγελιών για ρατσιστικές και αναίτιες επιθέσεις κατά μεταναστών, οι ελληνικές κρατικές αρχές έχουν επιδείξει απροθυμία ή έχουν αποτύχει στο να διερευνήσουν αυτές τις υποθέσεις, να βρουν τους ενόχους και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη.

 

Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο βουλευτές, αναφέρονται ακόμη, στην περίπτωση του θανατηφόρου ξυλοδαρμού ενός αιτούντος άσυλο στη Μάλτα, από αστυνομικούς, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ιδιαιτέρως σοβαρό και πηγή έντονης ανησυχίας.

 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξαλειφθεί η βία κατά μεταναστών και προσφύγων, είτε αυτή ασκείται από τα αστυνομικά όργανα είτε από ιδιώτες, καταλήγει η επιτροπή, τονίζοντας ότι τα πρόσωπα που ευθύνονται γι’ αυτήν τη βία, θα πρέπει να εντοπίζονται και να λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη.