Την Παρασκευή η κρίσιμη ψηφοφορία για το στοίχημα… (vid)

Το νέο νομοσχέδιο όπως συμφωνούν και οι περισσότεροι πολίτες στο γκάλοπ που διενήργησε η ιστοσελίδα μας αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για τα πρακτορεία στοιχημάτων που απειλούνται με κλείσιμο με την απαγόρευση των ανταλλακτηρίων.

Ο ρόλος του ΟΠΑΠ είναι προφανέστατα κομ­βικός. Ο Οργανισμός, ο οποίος εξαιρείται από τη νομοθεσία λόγω διακρατικής συμφωνίας θα μελετηθεί στο εγγύς μέλλον με την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει άμεσα.

«Το κεφάλαιο ΟΠΑΠ δεν έχει κλείσει…»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Ιωνά Νικολάου μας ανέφερε ότι  «η επιτροπή, θα διαβουλευτεί κατά πόσο οι ασφαλιστικές δικλίδες για τα ανταλλακτήρια είναι ικανοποιητικές.  Με την απαγόρευση των ανταλλακτηρίων  σίγουρα κάποιοι θα χάσουν τις δουλειές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τζόγος δεν δημιουργούσε προβλήματα σε πολλές οικογένειες.» Για την διακρατική συμφωνία που υπάρχει με τον ΟΠΑΠ τόνισε πως « το κεφάλαιο ΟΠΑΠ  δεν έχει κλείσει. Αν και υπάρχει διακρατική συμφωνία αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να αναθεωρήσουμε αυτή την συμφωνία αλλά και να ξαναεξετάσουμε την νομοθεσία.»

Απογοήτευση και φόβος…

Με αφορμή λοιπόν τη ψηφοφορία για τον τζόγο την Παρασκευή 6 Ιουλίου, το 24h επισκέφθηκε διάφορα πρακτορεία στοιχημάτων όπου και μάζεψε απόψεις από ιδιοκτήτες και θαμώνες, σχετικά με τη νέα τροποποίηση της νομοθεσίας.

Η γενική εικόνα που αποκομίσαμε συνομιλώντας με άτομα από το χώρο του στοιχήματος είναι κυρίως απογοήτευση και φόβος.

Απογοήτευση δήλωσαν οι περισσότεροι για το σύστημα λειτουργίας του κράτους σχετικά με το στοίχημα και τον τζόγο γενικότερα. Ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν να μιλήσουν στη κάμερα του 24h εκφράζοντας φόβο και ανησυχία για τις διαστάσεις που ενδέχεται να πάρουν πιθανές τους δηλώσεις.

Για τη νέα νομοθεσία που θα απαγορεύεται ρητά το ηλεκτρονικό στοίχημα σε υποστατικά, το οποίο όμως θα επιτρέπεται μόνο από τον ιδιωτικό χώρο του παίκτη οι περισσότεροι απάντησαν πως όλα γίνονται για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ακούσαμε και παράπονα το ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις στο χώρο του στοιχήματος έτσι ώστε να διαχειρίζονται σωστά τέτοιου είδους υποθέσεις. « Διότι εάν φορολογήσεις το στοίχημα κύριε, θα καταφύγω στο ηλεκτρονικό live στοίχημα, και αν το απαγορεύσεις σε υποστατικά, ε τότε θα στοιχηματίζω από σπίτι.» σημειώνει ιδιοκτήτης υποστατικού.

Σχετικά με την φορολόγηση του στοιχήματος, εάν και εφόσον ψηφιστεί η νέα νομοθεσία, κάποιοι δήλωσαν ότι με αυτή τη κίνηση είναι σαν να προτρέπουν τον παίκτη να προτιμήσει τα ανταλλακτήρια, δηλαδή το live betting μεταξύ ατόμων, κάτι που προσπαθεί η Επιτροπή Νομικών της βουλής να απαγορεύσει.

Ο κύριος Πάμπος σχολίασε πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δε θα περάσει στη βουλή, γιατί θα μείνει αρκετός κόσμος άνεργος»Η κυρία Αγγέλα θεωρεί πως είναι πιο σωστό να περάσει  ο σχετικός  νόμος για τον ηλεκτρονικό τζόγο  γιατί  αρκετός κόσμος έχασε αρκετά χρήματα , ενώ για το ανταλλακτήριο εξέφρασε τον προβληματισμό της ότι αν απαγορευτούν τότε θα μείνει αρκετός κόσμος άνεργος.Μια  ανοικτή, διαφανή και καλά ρυθμισμένη αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού, όπου ο καταναλωτής θα έχει ασφαλή πρόσβαση σε προϊόντα στοιχηματισμού θα μπορούσε κάλλιστα να επιτευχθεί  αν οι ρυθμιστές και οι βουλευτές  λάβουν υπόψη τους τη συμπεριφορά του σύγχρονου καταναλωτή και τον τρόπο λειτουργίας του Διαδικτύου.  Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι βουλευτές μπορούν σίγουρα να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και βιώσιμο νομικό  πλαίσιο που να μην επηρεάζει θέσεις εργασίας και κλείσιμο επιχειρήσεων.