Το φθινόπωρο σε ισχύ ο εγγυοδοτικός μηχανισμός

Αυτό δήλωσε σήμερα Τρίτη (10/07) ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχος Σακελάρης.

Ο κ. Σακελάρης, ο οποίος πραγματοποιεί την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο ως Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος άφησε αιχμές ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν αξιοποίησαν σωστά προηγούμενες χρηματοδοτήσεις με την ΕΤΕπ.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Σακελάρη ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης τόσο προς τον ΕΤΕπ όσο και προς τον κ. Σακελάρη προσωπικά για τη βοήθεια προς την Κύπρο.

Όπως είπε, η οικονομική βοήθεια που παραχώρησε η ΕΤΕπ προς την Κύπρο στα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεπέρασε το 1 δις, και αυτό βεβαίως είναι μια σημαντική ένεση για την κυπριακή οικονομία στις προσπάθειές μας για επίτευξη ανάπτυξης.

Χαρακτηρίζοντας τις ΜΜΕ ως την κορωνίδα των οικονομιών των χωρών της ΕΕ γενικότερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ξανάγινε τέτοιο δάνειο αλλά δεν αξιοποιήθηκε σωστά από τις τράπεζες.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σακελάρης ανέφερε ότι εξετάζεται ένα νέο εργαλείο και ειδικότερα η σύσταση ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού για τις ΜΜΕ.

“Ελπίζουμε ότι αν όλα πάνε καλά θα είναι μέσα στο Φθινόπωρο. Ο ίδιος ο μηχανισμός θα έχει ως εγγυοδοτικός μηχανισμός εγγυοδοτικά κεφάλαια από 50 έως 100 εκατομμύρια και βέβαια αυτό με την ανάλογη μόχλευση θα δώσει πολύ περισσότερα σε δάνεια προς τις ΜΜΕ”, είπε.

Σε σχέση με το επιτόκιο του δανείου, ο κ. Σακελλάρης αν και δεν απεκάλυψε το ακριβές ύψος του, εξήγησε ότι η ΕΤΕπ έχει αξιολόγηση ΑΑΑ, που της επιτρέπει δανεισμό από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο κάτι που, όπως πρόσθεσε, μετακυλύεται και στα συμβαλλόμενα μέρη.

Με τη μόχλευση, το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 εκατομμύρια. Το δάνειο της ΕΤΕπ είναι μακροχρόνιο, διάρκειας δέκα με δώδεκα χρόνων, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 2,5%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σακελάρης απέφυγε να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου ότι οι τράπεζες διαχειρίστηκαν λανθασμένα προηγούμενο δάνειο που σύναψε η Κύπρος με την ΕΤΕπ για τις ΜΜΕ. “Εγώ νομίζω είναι κάτι το οποίο είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλω να σχολιάσω τα λεγόμενα του Προέδρου”, είπε.

Τέλος, αναφορικά με τη συνεργασία με την ΑΗΚ, ο κ. Σακελάρης είπε ότι η πολύ στενή συνεργασία με την Αρχή θα συνεχιστεί.

“Εχουμε ήδη εγκρίνει και υπογράψει κάποια σύμβαση και παλαιότερες συμβάσεις. Είναι μια συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί και με την ΑΗΚ και με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Συλικιώτη”, κατέληξε.