Το τσιγάρο μας παχαίνει περισσότερο από ότι πιστεύαμε

Έως και πέντε κιλά μας φορτώνει η διακοπή του τσιγάρου -περισσότερα από όσα νομίζαμε, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Όπως μάλιστα έδειξαν τα στοιχεία τα περισσότερα τα παίρνουμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο από το κόψιμο του τσιγάρου.

Η μελέτη δείχνει ότι η συνέπεια για το πάχος από το κόψιμο του τσιγάρου είναι τελικά μεγαλύτερη από όση θεωρούσαν οι επιστήμονες έως τώρα, αν και περίπου ένας στους έξι πρώην καπνιστές τελικά χάνει βάρος παρά παχαίνει.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το όφελος για την υγεία από το σταμάτημα του καπνίσματος υπεραντισταθμίζει κατά πολύ το πρόβλημα της όποιας αύξησης του βάρους και, σε κάθε περίπτωση, ο φόβος λίγων παραπάνω κιλών δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κάποιον -κυρίως μία γυναίκα- από το να το κόψει.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον Εθισμό του νοσοκομείου «Πολ Μπρους» και του πανεπιστημίου Paris-Sud του Παρισιού, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal και δημοσιεύει το ΑΠΕ αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 62 μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1989-2011 πάνω στη σχέση διακοπής καπνίσματος και βάρους.

Σύμφωνα με την μελέτη, μετά το κόψιμο του τσιγάρου κατά μέσο όρο το βάρος αυξάνει κατά 1,1 κιλό τον πρώτο μήνα, 2,3 κιλά στους δύο μήνες, 2,9 κιλά στους τρεις μήνες, 4,2 κιλά στο εξάμηνο και 4,7 κιλά μετά από ένα έτος. Η αύξηση αυτή είναι γενικά μεγαλύτερη από τις συνήθεις εκτιμήσεις και σίγουρα πάνω από τα περίπου 2,3 κιλά που, κατά δήλωσή τους, πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να ανεχθούν προκειμένου να κόψουν το τσιγάρο.

Δεν παχαίνουν πάντως κατ’ ανάγκη όλοι όσοι σταματούν το κάπνισμα, καθώς το 16% (περίπου ένας στους έξι) χάνουν βάρος μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Από την άλλη όμως, υπάρχουν εκείνοι που βάζουν πολλά παραπανίσια κιλά, καθώς το 13% «βαραίνει» πάνω από δέκα κιλά μετά από 12 μήνες.

Οι ερευνητές προτείνουν να γίνουν κι άλλες μελέτες για να εντοπιστούν εκείνοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους να παχύνουν μετά το κόψιμο του τσιγάρου.

Για περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο , διαβάστε στο 24h.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας