Τοπίο πολέμου στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν αεροναυτικές ασκήσεις. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Βρετανία, έχουν ζητήσει άδεια από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία σκοπίμως παρακάμπτει τη Λευκωσία.

Οπως δήλωσε, από χθες, ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε διεθνή διαβήματα και καταγγέλλει την τουρκική συμπεριφορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη και νόμιμη ναυσιπλοία και αεροπλοία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, η περιοχή που ανακοίνωσε η Τουρκία, περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2, 3, 8, 9 και 12, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απάντηση στην αεροναυτική άσκηση που έχει ανακοινώσει η Τουρκία σε περιοχές των κυπριακών οικοπέδων, εκτιμάται ότι αποτελούν και οι αεροναυτικές ασκήσεις του Ισραήλ στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ έχει προχωρήσει και στην ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκατοντάδων στρατιωτών, για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων για πετρέλαιο και άλλα σημεία ερευνών ανοιχτά της Κύπρου.

Εξάλλου, πηγή των Βρετανικών βάσεων δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία με τον τουρκικό στρατό για χειρισμό της κατάστασης.

Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόκληση από τους Τούρκους.

Οι Βρετανοί, αναφέρουν ότι η δική τους άσκηση θα κινηθεί σε περιοχή, την οποία θεωρούν υπό τη δικαιοδοσία των βρετανικών βάσεων.