Γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις στη Μαδρίτη(Vid + Pics)

 

 Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να υποδεχθούν τους εργαζόμενους ανθρακωρύχους, οι οποίοι μετά από 20 ημέρες διένυσαν πάνω από 400 χιλιόμετρα με τα πόδια για να φθάσουν στην πρωτεύουσα. Σημείο εκκίνησης ήταν οι περιοχές των Αστούριων και της Λεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία.

Η “μαύρη πορεία” ολοκλήρωσε το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού της στις 11πμ και θα συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του υπουργείου βιομηχανίας. Περίπου 500 λεωφορεία από τις μεταλλευτικές περιοχές θα φτάσουν στην πρωτεύουσα για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση.

Σύμφωνα με το BBC, 200.000 άνθρωποι υποδέχτηκαν τους 240 Ισπανούς ανθρακωρύχους οι οποίοι θα ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές κατά των νέων μέτρων λιτότητας που αναμένεται να πάρει η Ισπανική κυβέρνηση. “Νάτοι, είναι οι ανθρακωρύχοι!” και “Η Μαδρίτη καίγεται”, ήταν μερικά από τα συνθήματα που τους υποδέχτηκαν και τους καλωσόρισαν στην μεγάλη νυχτερινή πορεία.

Μια μπάντα μάλιστα τραγουδούσε το θρυλικό “Σάντα Μπάρμπαρα Μακάριος”, τον ύμνο των ανθρακωρύχων.

Οι ανθρακωρύχοι απεργούν εδώ και δύο μήνες διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των δημοσίων επιδοτήσεων του τομέα που αποφάσισε η δεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία, όπως λένε οι ίδιοι καταδικάζει το επάγγελμα. Η κυβέρνηση Ραχόι έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τις κρατικές επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία εξόρυξης κάρβουνου.

Αν και οι Βρυξέλλες αποφάσισαν ότι οι κρατικές επιδοτήσεις του τομέα των ανθρακωρυχείων πρέπει να σταματήσουν στο τέλος του 2018, η μείωση των επιχορηγήσεων κατά 63% που προβλέπεται για φέτος απειλεί, σύμφωνα με τα συνδικάτα, περίπου 30.000 θέσεις εργασίας.

“Πρέπει να κάνουμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι οι πόλεις των ανθρακωρύχων πρέπει να επιβιώσουν, όπως και ο άνθρακας, που είναι μια τοπική πηγή ενέργειας και μια καλή αγορά”, δήλωσε ο Αντόνιο Ρίσκο, ένας ανθρακωρύχος 52 ετών.

Μέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Ραχόι

Την ίδια ώρα, πακέτο λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, στο οποίο περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων και περικοπές δημόσιων δαπανών.

Τα νέα μέτρα ανακοινώνονται μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση από το Eurogroup του μεγάλου πακέτου διάσωσης των προβληματικών τραπεζών της χώρας, που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανέφερε στη βουλή ότι το μέλλον της χώρας κινδυνεύει εξαιτίας της ύφεσης, του διογκωμένου ελλείμματος και της ανησυχίας των επενδυτών για τη δυνατότητα της Ισπανίας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.

 

 

 

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.