Αίτημα αποφυλάκισης από τον Σάββα Ξηρό (Vid)

 

Το κατώφλι του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά πέρασε το πρωί (5/07) ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης, καθώς σύμφωνα με τη συνήγορό του, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας σε νοσοκομείο.

Ο Σάββας Ξηρός έφτασε στα δικαστήρια με το ειδικό βανάκι της αστυνομίας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη συνοδεία ανδρών των ΕΚΑΜ, δύο περιπολικών και ενός τζιπ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο Σάββας Ξηρός, που συνελήφθη και νοσηλεύθηκε για 65 ημέρες μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του στις 29 Ιουνίου 2002 στο λιμάνι του Πειραιά, έχει ζητήσει να διακοπεί προσωρινά η κράτησή του και να μεταβεί για θεραπεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η συνήγορός του, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, ο Σάββας Ξηρός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς στο ένα μάτι του υπάρχει ολική απώλεια όρασης, ενώ στο άλλο έχει περιοριστεί σημαντικά. Τον Νοέμβριο μάλιστα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον ένα οφθαλμό.

Σημειώνεται ότι Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του Σάββα Ξήρου για ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας και για παραβίαση του άρθρου 3 από το ελληνικό κράτος (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει επιδικάσει την καταβολή στον προσφυγόντα 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Έχει απορρίψει επίσης ομόφωνα κάθε άλλη απαίτησή του.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.