“Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα…”

 

Η καταδίκη της προδοσίας του πραξικοπήματος και του εγκλήματος της εισβολής, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μια απλή επετειακή εκπλήρωση χρέους και απόδοσης τιμών στους αγώνες και τους ηρωικούς μας νεκρούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Σε διάσκεψη Τύπου για τις επετειακές εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους, ο κ. Ομήρου ότι αυτές πρέπει να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και τη δικαίωση του αγώνα για την άρση των φοβερών συνεπειών της προδοσίας.

«38 χρόνια μετά η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας Ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Κύπρος και να περιφρονεί σκαιότατα αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων από την Τουρκία συνεχίζεται, προωθείται συστηματικά η καταλήστευση ε/κ περιουσιών και καταστρέφονται μνημεία ελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού ανεκτίμητης αξίας κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο λαός μας, συνέχισε, τιμά ακόμη τους μάρτυρες – μαχητές που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι εναντίον της τουρκικής εισβολής που υπήρξε η δεύτερη φάση του δίδυμου εγκλήματος του 1974. «Τιμούμε όσους έδωσαν το παρών τους στον αντιστασιακό αγώνα για υπεράσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του Προέδρου Μακαρίου, ενάντια στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στις θυσίες και τα μαρτύρια του λαού μας ευγνωμονώντας για πάντα τους ηρωικούς μας νεκρούς».

Τιμούμε, σημείωσε, τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τον προσφυγικό μας κόσμο που για 38 ολόκληρα χρόνια σηκώνουν ένα αβάστακτο σταυρό μαρτυρίου.«38 χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα και οφείλουμε να συντηρούμε αλώβητη τη μνήμη».

Οι εκδηλώσεις του κινήματος έχουν ως εξής: την ερχόμενη Κυριακή στην Πάφο, ώρα 8.30 π.μ., Εθνικό Μνημόσυνο του Αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας  Ανδρέα Μαλιώτη στην Εκκλησία Παντάνασσας στην Πάφο με ομιλητή τον Αντιδήμαρχο Πάφου Μάκης Ρουσής. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στη Λάρνακα, το Σάββατο 14/7, ώρα 10.30 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο  Μνημείο Κόκου Φωτίου  με ομιλητής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, Μαρίνο Σιζόπουλος και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στην Πάφο, την Δευτέρα 16/7, ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης και κατάθεση στεφάνων. Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Θα ακολουθήσει πορεία προς τον ελεύθερο ραδιοσταθμό Πάφου και κατάθεση στεφάνων.

Στη Λευκωσία, την Τετάρτη 18/7,  ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πορεία και λαμπαδηφορία από την προτομή του Δώρου Λοϊζου προς το άγαλμα της Ελευθερίας. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρίστος Αηδόνης.

Στην Αμμόχωστο την Παρασκευή, 20/7 ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πορεία  προς το πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου (Δερύνεια). Θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.      

Προεδρικές εκλογές

Ερωτηθείς αν η ΕΔΕΚ καταλήγει για τις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι βρίσκονται σε εσωκομματική διαβούλευση, συνεχίζονται οι Επαρχιακές Διασκέψεις του κινήματος, στη συνέχεια με το θέμα θα ασχοληθούν τα συλλογικά όργανα, αλλά το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση δεν είναι κάτι που μπορεί να ανακοινώσει τώρα, όπως είπε.

Σε ερώτηση εάν αυτό θα γίνει εντός Ιουλίου, ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να ληφθεί η απόφαση εντός του τρέχοντος μηνός, «αλλά δεν είναι δεσμευτικό αυτό το χρονοδιάγραμμα».

Σε παρατήρηση ότι δίδεται η εντύπωση πως υπάρχει μια χαλαρότητα και αν αυτό οφείλεται στο ότι γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα και αν περιμένουν άλλα κόμματα του κέντρου να καταλήξουν στις δικές τους αποφάσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι το κίνημα προχωρεί με τις δικές του διαδικασίες. «Ασφαλώς απόψεις ανταλλάσουμε. Τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν, διαβουλεύονται, τα προβλήματα του τόπου είναι κρίσιμα. Δεν γίνονται κατ’ ανάγκη για τις Προεδρικές εκλογές, αλλά υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα».

Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται στο αστερισμό της υπαγωγής στον Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, υπάρχει η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. «Όλα είναι στην ημερήσια διάταξη, όλα συζητούνται και ασφαλώς οι διαβουλεύσεις είναι φυσικό και λογικό να υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Ερωτηθείς για το αν η απόφαση της ΕΔΕΚ για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος θα εξαρτηθεί από την απόφαση και των άλλων κομμάτων, π.χ ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους ή ανεξάρτητα από αυτούς, ο Γιαννάκης Ομήρου απάντησε ότι «μια απόφαση δεν λαμβάνεται στο κενό. Μια απόφαση ενός σοβαρού και υπεύθυνου κόμματος λαμβάνεται αφού ληφθούν υπόψην όλα τα δεδομένα».

Σταθερή και συνεπής θέσης της ΕΔΕΚ που καθοδηγεί τη στρατηγική και λήψη αποφάσεων είναι η εναλλακτική πρόταση εξουσίας, όπως είπε, από τον ενδιάμεσο χώρο, με υποψηφιότητα φερέγγυα, αξιόπιστη που μπορεί να εκφράσει με επιτυχία και με νικηφόρα προοπτική το αίτημα για μια τέτοια εναλλακτική πρόταση.

Σημείωσε δε ότι η προγραμματική διακήρυξη παραμένει δεσμευτική για την ΕΔΕΚ και αποτελεί το πολιτικό πλαίσιο που κινείται η ΕΔΕΚ για τον υποψήφιο του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, κατέληξε.