Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ακάμα

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικά οχήματα γιατί σημειώνονται τοπικές αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.  «Τα Πυροσβεστικά οχήματα θα παραμείνουν στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια της νύχτας», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου πραγματοποίησε επιτυχή αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή της Λάρας λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσίασε.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Ακάμα, τα πτητικά μέσα που επιχειρούσαν στην περιοχή αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για λίγη ώρα προς στην περιοχή της Τάλας αφού τρίτη πυρκαγιά ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Τάλας και Έμπας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο κατοικίες.  Η τρίτη πυρκαγιά κατασβέστηκε έγκαιρα.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στον Ακάμα, όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, «αρχικά ξέσπασε στην περιοχή του Νέου χωριού στον Ακάμα και στη συνέχεια ξέσπασε και δεύτερη στην περιοχή της Λάρας γεγονός που ενισχύει τις υποψίες μας ότι πιθανόν οι πυρκαγιές να τέθηκαν κακόβουλα».

«Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν στην περιοχή μέχρι αυτή την ώρα 120 δασικοί υπάλληλοι και δασοπυροσβέστες, 30 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, άνδρες της Επαρχιακής Διοίκησης, μέλη της πολιτικής άμυνας, άνδρες του Ταμείου Θήρας και κάτοικοι της γύρω περιοχής», ανέφερε ο κ. Χρίστου.

«Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν μέχρι στιγμής 8 πτητικά μέσα, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα του τμήματος δασών, δύο ενοικιαζόμενα πυροσβεστικά ελικόπτερα της Κυπριακής δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, 35 πυροσβεστικά οχήματα των διαφόρων πυροσβεστικών τμημάτων», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.

«Η πρώτη πυρκαγιά έκανε στάχτη δυόμιση τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και η δεύτερη 50 εκτάρια που περιλαμβάνουν ιδιωτικές καλλιέργειες, άγρια βλάστηση και μέρος του κρατικού δάσους. Η ακριβής αποτύπωση θα γίνει αύριο, υπάρχουν υποψίες ότι πιθανόν η πυρκαγιά να τέθηκε κακόβουλα, αυτό θα το εξετάσουμε αύριο σε συνεργασία με την Αστυνομία όταν θα είναι και καλύτερες οι συνθήκες, αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό δρόμο, αφού τα μεγάλα μέτωπα έχουν καταλαγιάσει», σημείωσε ο κ. Χρίστου.