Διαλόγοι Μέρκελ – Σαμαρά

Στην συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, η γερμανίδα καγκελάριος, αν και άκρως συντηρητική τις περισσότερες φορές, επιφύλαξε ένα «δώρο» για την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η ξεκάθαρη ομολογία της ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης , αποτέλεσε ένα θετικό σήμα, αλλά ζητήθηκε από τον κ. Σαμαρά να υπάρξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Κάντε τα και τα λέμε» ήταν ουσιαστικά το σαφές μήνυμα της γερμανικής ηγεσίας, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για επιπλέον ανάσες, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση για τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

Η εκτός προγράμματος συνομιλία της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά έδειξε μια ποιοτική στροφή της γερμανικής πολιτικής ελίτ, καθώς το άλλοτε «κακό παιδί» της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς έδειξε ένα άλλο πρόσωπο για την Ελλάδα. «Πρέπει να μας πείσετε» του είπε η κ. Μέρκελ, για να απαντήσει ο κ. Σαμαράς πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα αξιόπιστη».

Στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, δεν έγινε ευθέως αναφορά στην επιμήκυνση αλλά ετέθη δια της πλαγίας οδού κυρίως ως επόμενη κίνηση, αφού πρώτα όμως υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την ελληνική πλευρά. 

Ειδικά για τα μέτρα, η γερμανική ηγεσία έδειξε ότι δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο, αρκεί να εφαρμοστεί το υπάρχον και ρώτησαν αν υπάρχει κυβερνητική συνοχή και συμφωνούν οι άλλοι δύο εταίροι.

Από τη γερμανική πλευρά έθεσαν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών, αν και αναγνώρισαν πρόοδο, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

 

Για περισσότερες πολιτικές ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο newsbeast.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.