ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ: Συναίνεση από τους ποιμνιοτρόφους

Το ΚΣ ΕΔΕΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο καλεί «την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση της απέναντι στα αιτήματα των ποιμνιοτρόφων και να εγκαινιάσει διάλογο μαζί τους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων που θα αποπυροδοτήσουν την ένταση των τελευταίων ημερών».

Ταυτόχρονα καλεί τους αιγοπροβατοτρόφους να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης και συνδιαλλαγής προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα ικανοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα δίκαια αιτήματα τους.

«Απορρίπτουμε προσπάθειες να αποδοθούν ύποπτα ελατήρια και αλλότριοι στόχοι στις δικαιολογημένες διεκδικήσεις των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πραγματικά και βασανιστικά προβλήματα», προσθέτει η ΕΔΕΚ αποδοκιμάζοντας τις «αψυχολόγητες ενέργειες ορισμένων από τους διαμαρτυρόμενους ποιμνιοτρόφους σε ότι αφορά τη ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση ζώων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο».

Αναφέροντας ότι «πράξεις που προσβάλλουν το Πολιτισμό μας δεν εξυπηρετούν κανένα αγώνα διεκδίκησης», αποδοκιμάζει επίσης «την υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία» και καταγγέλλει την επιστράτευση της ΚΥΠ για λήψη φωτογραφιών και μαγνητοσκόπησης της εκδήλωσης από τηλεοπτικό συνεργείο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Αλήθεια».

«Πρόκειται για ανεπίτρεπτη πρακτική που θυμίζει καθεστώτα αστυνομικού και ολοκληρωτικού κράτους», αναφέρει καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Το ΕΥΡΩΚΟ καλώντας τους ποιμνιοτρόφους να δείξουν κατανόηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση και θα στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους, διατυπώνει τη θέση ότι η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναθεωρήσει τη στάση της, να δείξει ευαισθησία στα δίκαια αιτήματα των ποιμνιοτρόφων και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου που υπάρχουν προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει πως οι στείρες αντιπαραθέσεις, οι συγκρούσεις και οι εκβιασμοί είτε από την Κυβέρνηση είτε από τους ποιμνιοτρόφους δεν βοηθούν στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας.

«Κακίζουμε  την ενέργεια της Κυβέρνηση Χριστόφια, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Αλήθεια’, με κλιμάκιο της ΚΥΠ ‘φακέλωνε’ απροκάλυπτα τους διαμαρτυρόμενους στα επεισόδια του Προεδρικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΕΥΡΩΚΟ διατυπώνει επίσης τη θέση ότι «οι κυβερνώντες επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους όπως έπραξαν το καλοκαίρι του 2009, όταν κατά τον ίδιο τρόπο ‘φακέλωναν’ στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ σε εκδήλωση του κόμματος» και διερωτάται εάν «αυτή είναι η δημοκρατία της προοδευτικής Κυβέρνησης Χριστόφια».