Εφημερίδες: Παρακολουθούν και φακελώνουν

 

 

Η έρευνα που ανέθεσε η Κεντρική Τράπεζα στον οίκο “Alvarez and Marsal” για τις συνθήκες που οδήγησαν την Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου να προσφύγουν σε κρατική στήριξη, οι αντιδράσεις στο δημοσίευμα που διέρρευσε την έκθεση ανώτερου διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου Νικόλα Καρυδά περί πολιτικής του δίωξης από το ΑΚΕΛ, αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΚΥΠ οπτικογραφεί πολίτες που διαμαρτύρονται κατά της Κυβέρνησης, όπως κατά τη χθεσινή συγκέντρωση των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό, είναι μερικά από τα θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Αλλά θέματα αφορούν τις εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, με την πρώτη συνεδρία του νέου ΔΣ, τον απόηχο της διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό, καθώς και την ανείσπρακτη από την ΑΗΚ κατανάλωση ηλεκτρισμού από Τ/κ.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «ΚΥΠ.tv – Παρακολουθούν και φακελώνουν!» και γράφει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Κυβέρνησης φακελώνουν τους πολίτες που παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της με τη χρήση τηλεοπτικής κάμερας, όπως συνέβη και στην χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων στο Προεδρικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις του νέου Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρου Σταύρου ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της Βουλής για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Ακόμη, γράφει ότι πιστόλι και αριθμός φυσιγγίων, που φαίνεται να συνδέονται με την πενταπλή δολοφονία στην Αγία Νάπα, βρέθηκαν στην Ξυλοτύμπου.

 

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Άρχισε η έρευνα για τράπεζες και ομόλογα» γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε στον διεθνή οίκο “Alvarez and Marsal” τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν τη  Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου να ζητήσουν κρατικής στήριξη. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η “Triple Five” «ξεσκονίζει» τις Κυπριακές Γραμμές, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν στο Λονδίνο μαραθώνια σύσκεψη της εταιρείας για την απόφαση ενδεχόμενης συμμετοχής στον κρατικό αερομεταφορέα. Επίσης αναφέρει ότι η εμπλοκή της Τρόικας αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος των αξιογράφων.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Φέσι στην ΑΗΚ από Τ/κ» γράφει ότι Τ/κ κάτοικοι της Πύλας και άλλων περιοχών δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα η ΑΗΚ να φορτώνεται ζημιές εκατομμυρίων, με την ανείσπρακτη κατανάλωση να ανέρχεται σε 1.158.243 ευρώ το 2011. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι στον επίσημο εκλογικό κατάλογο της Κύπρου περιλαμβάνονται 1.503 άνθρωποι ηλικίας άνω των 100 ετών, με τους περισσότερους να έχουν αποβιώσει χωρίς να έχουν διαγραφεί. Αλλού, γράφει ότι η μαρίνα Λάρνακας μπορεί να μείνει όνειρο, καθώς η συμφωνία δεν δεσμεύει κανέναν, εκτός αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του έργου.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Αξιόποινοι ισχυρισμοί» και γράφει ότι με αξιόποινους και αβάσιμους ισχυρισμούς ο ανώτερος διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Νικόλας Καρυδάς επιχείρησε με όχημα την εφημερίδα «Πολίτης» να διασύρει την Ομόνοια, τον όμιλο Λαϊκού και την εταιρεία Τηλέγραφος που εκδίδει την Χαραυγή. Αλλού, γράφει ότι το Φόρεϊν Όφις διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που απειληθούν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας θα ενημερώσει τη Λευκωσία. Ακόμη αναφέρει ότι τη Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Μail» με κύριο τίτλο «Οι αγρότες απειλούν να παρατήσουν τα κοπάδια τους» γράφει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι που διαμαρτύρονται για την καταβολή της κεφαλικής επιδότησης, καλούν την Κυβέρνηση να παραλάβει τα ζώα τους, διαφορετικά αναφέρουν ότι μέχρι τη Δευτέρα θα τα ελευθερώσουν στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου. Αλλού, γράφει ότι εθελοντές οδοντίατροι σε Λευκωσία και Πάφο προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει για αναφορές από τα κατεχόμενα περί εμπλοκής της ε/κ πλευράς στην καταδίκη Ασίλ Ναδίρ από τη βρετανική Δικαιοσύνη.