Εκατόμβη νεκρών από χολέρα

Εν έτει 2012 η χολέρα θεωρείται θεραπεύσιμη νόσος. Κι όμως, σε κάποιες γωνιές του πλανήτη, κάποια πράγματα δεν είναι και τόσο δεδομένα.

Στην πολύπαθη Υποσαχάρια Αφρική, στη Σιέρα Λεόνε, 217 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 11.192 έχουν προσβληθεί από χολέρα στην πλέον θανατηφόρα επιδημία της νόσου στην ιστορία της χώρας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) κάνει λόγο για «μείζονα ανθρωπιστική κρίση».

Προκειμένου να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά η επιδημία αυτή, «χρειάζεται επειγόντως 1,15 εκατομμύριο αμερικανικά δολάρια», επισήμανε συγχρόνως η IFRC, «καθώς οι βροχοπτώσεις όλο το Σεπτέμβριο θα δημιουργήσουν ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον για την εξάπλωση της επιδημίας».

Εξαιτίας του μολυσμένου νερού, το βακτήριο της χολέρας αναπτύχθηκε στα ανθυγιεινά αποχωρητήρια, αλλά πρωτίστως στις παραγκουπόλεις με τον υπερπληθυσμό, στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε Φριτάουν και τα περίχωρά της που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο.

Στο μεταξύ, από την αρχή του Αυγούστου άλλοι 100 νεκροί από την επιδημία ανακοινώθηκαν στη γειτονική Γουϊνέα.

Η χολέρα μπορεί με κατάλληλη περίθαλψη σε σωστά οργανωμένο νοσοκομείο να μην αποβεί θανατηφόρα.

Όμως, ελλείψει των κατάλληλων μέσων περίθαλψης, μπορεί να αποβεί τάχιστα θανατηφόρα, λόγω της εξουθενωτικής διάρροιας και των εμετών που προκαλούν οξεία αφυδάτωση στον πάσχοντα. Έτσι, η χολέρα που ξέσπασε στη διάρκεια του ’10 στην Αϊτή την επαύριο των φονικών σεισμών, είχε τον τραγικό απολογισμό των περίπου επτά χιλιάδων θυμάτων.

Για περισσότερες διεθνής ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.