Η Ιαπωνία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια;

 

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, που προσπαθεί να μεταστρέψει την κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές, κλίνει προς το να ορίσει ως στόχο την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2030, κάνοντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής παρότι στο πρόσφατο παρελθόν, ωσότου σημειωθεί η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, σχεδίαζε αντίθετα να αυξήσει το ρόλο της.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός μηνών και καθώς το ποσοστό του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, αυξάνεται η πίεση να αξιοποιήσει τόσο το κίνημα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, όσο και το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι θέλουν την εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας.

Μια τέτοια απόφαση όμως θα σήμαινε σύγκρουση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς μεγάλοι όμιλοι λένε ότι ένα επιθετικό πρόγραμμα για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα αύξανε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και άρα θα ανάγκαζε επιχειρήσεις να μετακινήσουν την παραγωγή τους και άρα πιθανώς χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες.

«Νομίζω ότι το σενάριο μηδέν ως το 2030 έχει αρχίσει να γίνεται πολύ διαδεδομένο» στο κυβερνών κόμμα, δήλωσε ο Σατόσι Αράι, πρώην υπουργός και μέλος μιας επιτροπής που θα καθορίσει τη θέση του, αναφερόμενος στο ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα ενόψει των εκλογών.

Αντίθετα από ό,τι καταγράφεται στις έρευνες μεταξύ των πολιτών, μια έρευνα του Reuters μεταξύ μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων κατέδειξε ότι μόλις μια στις πέντε τάσσεται υπέρ της επιλογής μηδέν, ενώ οι υπόλοιπες είναι υπέρ της συνέχισης της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας.

Πάντως μερικοί οικονομολόγοι διατείνονται ότι η αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες τόσο για επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνουν θέσεις για να την εκμεταλλευτούν, όσο και για την ιαπωνική οικονομία συνολικά.

Ο σεισμός και το συνεπακόλουθο τσουνάμι που κατέστρεψαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Φουκουσίμα και προκάλεσαν τήξη σε πυρηνικούς αντιδραστήρες οδήγησε στην εσπευσμένη ακύρωση του σχεδίου που είχε καταρτιστεί το 2010 και προέβλεπε την αύξηση του ποσοστού της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό ενεργειακό μείγμα σε πάνω από 50% ως το 2030, από σχεδόν 30%. Και οι 50 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έπαψαν να λειτουργούν μέσα σε μερικούς μήνες μετά το δυστύχημα, είτε για ελέγχους ασφαλείας είτε για λόγους συντήρησης, και μόνο δύο έχουν επανασυνδεθεί στο εθνικό δίκτυο. Οι διαμορφωτές πολιτικές εξετάζουν τώρα τις επιλογές για το μέλλον του ενεργειακού τομέα.

 

Για περισσότερες ειδήσεις, διαβάστε στο 24h.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας