Η συλλογικότητα… του Δ.Συλλούρη

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε την Δευτέρα ότι «άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία και ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ότι η συλλογικότητα και η συναίνεση χρειάζονται την δύσκολη αυτή περίοδο για την Κύπρο».

Σε δηλώσεις του ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε, «δύσκολη για την στασιμότητα στο Κυπριακό, δύσκολη με την οικονομική κρίση δύσκολη με τα προβλήματα των τραπεζών, δύσκολη με την διαχείριση του φυσικού αερίου».

 

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι «βλέπουμε τον Πρόεδρο Χριστόφια, αναφορικά με το φυσικό αέριο, να αρνείται αυτά που ο ίδιος υποσχέθηκε αλλά και να αρνείται την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κόμματος που έγινε αποδεκτή και από τον ίδιο τον Υπουργό του, τον Υπουργό Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, ότι πρέπει συλλογικά να χειριστούμε το θέμα του φυσικού αερίου και με διακομματική επιτροπή».

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, «οι επιθέσεις εναντίον της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κομμάτων, δεν βοήθησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τέσσερα και μισό χρόνια (που κυβερνά τον τόπο) και δεν θα βοηθήσουν την Κύπρο για τους επόμενους έξι μήνες που έχουν απομείνει στον Πρόεδρο Χριστόφια, ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Ο κ. Συλλούρης ρωτήθηκε και αναφορικά με την διάσταση απόψεων μεταξύ των στελεχών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκκου Ερωτοκρίτου και Στέλιου Αμερικάνου, για το κατά πόσον υπάρχει απόφαση για σύγκληση Παγκυπρίου Συνεδρίου με αντικείμενο την επιλογή του υποψηφίου που το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα στηρίξει στις Προεδρικές Εκλογές.

Απαντώντας ο κ. Συλλούρης είπε ότι «μετά την κατάρρευση των προσπαθειών για τον ενδιάμεσο χώρο, έχουμε να πάρουμε μπροστά μας, μια καθόλου εύκολη απόφαση και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις δεν νομίζω ότι θα βοηθήσουν μια νηφάλια απόφαση ή ως δυνατόν ορθή για να διατηρηθεί ένας γόνιμος ρόλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος είπε πως ήταν και δική του εισήγηση «να πάμε σε Παγκύπριο Συνέδριο, υπάρχει αντίδραση και διαφωνία από στελέχη για το εάν αυτό είναι καταστατικά επιτρεπτό και είναι κάτι που θα συζητηθεί».

«Όμως ξεκαθαρίζω ένα πράγμα. Ότι η εισήγηση για Παγκύπριο Συνέδριο είναι στην βάση της προσπάθειας της ενωτικής για το Ευρωπαϊκό Κόμμα και της διαμόρφωσης συναινέσεων. Αν κάποιοι θέλουν Παγκύπριο Συνέδριο για ανάπτυξη συγκρουσιακών προσεγγίσεων δεν θα υπάρχει (Παγκύπριο Συνέδριο)» είπε ο κ. Συλλούρης.

 

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με δηλώσεις Νίκου Κουτσού σε ραδιοσταθμό ότι η υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη είναι εκτός των προδιαγραφών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ειδικά όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει όλες τις απόψεις των στελεχών του κόμματος σε συλλογικά όργανα αλλά δημόσια συζήτηση την περίοδο του προβληματισμού του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο Πρόεδρος του κόμματος, δεν θα κάνει με κανένα».

«Εάν θέλουν στελέχη του κόμματος δημόσια να εκφράσουν τις απόψεις τους ή να έχουν δημόσια αντιπαράθεση το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι ανοικτό και ελεύθερο κόμμα και ας το πράξουν», είπε ο κ. Συλλούρης.

 

Ερωτηθείς για την φημολογία περί στήριξης από το Ευρωπαϊκό Κόμμα της υποψηφιότητας Αναστασιάδη, ώστε ο ίδιος να επιστρέψει στις τάξεις του ΔΗΣΥ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «δεν θα το σχολιάσω ούτε αυτό και δεν νομίζω ότι αξίζει να σχολιαστεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος για το ποιον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα στηρίξει, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «περί τα τέλη του Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη» τοποθετείται η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κόμματος «αν και δεν μπορώ να καθορίσω εγώ την ημερομηνία ακριβώς», συμπλήρωσε.

 

Σε άλλη ερώτηση για το πού πέφτει η πλάστιγγα του Ευρωπαϊκού Κόμματος, προς Νίκο Αναστασιάδη ή Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Συλλούρης κατέστησε ξανά σαφές «ότι δεν έχουμε πάρει ακόμη καμία τελική απόφαση».

Ερωτηθείς εάν έχουν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις από την βάση του Ευρωπαϊκού Κόμματος για στήριξη Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «αυτό, όταν καταλήξουμε, θα σας το ανακοινώσω και θα σας το ερμηνεύσω γιατί τώρα είναι νωρίς να προκαταλάβω, και είμαι και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, επομένως, δεν είναι σωστό να προκαταλαμβάνω αποφάσεις».

 

«Έχω τις δικές μου απόψεις, θα τις πω στα συλλογικά όργανα και όταν παρθούν οι τελικές αποφάσεις θα τις ερμηνεύσω», είπε ο κ. Συλλούρης.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται για την επάνοδο της Τρόικας στην Κύπρο και το κατά πόσον αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση έχει εξεύρει εκείνους τους πόρους για ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών της ο κ. Συλλούρης είπε ότι «αυτοί που με την πολιτική τους προσκάλεσαν την Τρόικα στην Κύπρο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους την ίδια ώρα που τα κόμματα είναι έτοιμα να τους στηρίξουν».

 

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι «χάνοντας χρόνο, μπορεί να χάσουν και την στήριξη των κομμάτων και εάν αυτό που επιδιώκεται είναι άλλοι να πληρώσουν την νύμφη, δηλαδή η επόμενη Κυβέρνηση, εμείς έχουμε συγκεκριμένη εισήγηση που έγινε αποδεκτή από όλα νομίζω τα κόμματα για συζήτηση ότι στην βάση του μνημονίου που θα μας ετοιμάσει η Τρόικα, να ψηφιστεί πενταετής προϋπολογισμός για να είμαστε όλοι υπεύθυνοι».

Καταλήγοντας είπε ότι «δεν είναι τυχαίο που το Ευρωπαϊκό Κόμμα έγκαιρα, πρόβλεψε ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν να βγάλουν την ουρά τους έξω ακολουθώντας το παράδειγμα από συμπεριφορές κομμάτων άλλων χωρών, όμως εμείς που θα μπορούσε να ήμασταν οι πρώτοι που να το παίξουμε εκτός και κριτικοί, διότι είναι γνωστή η διαχρονική στάση του Ευρωπαϊκού Κόμματος έναντι αυτής της Κυβέρνησης και όχι μόνο για τα οικονομικά, ήμασταν οι πρώτοι που προτείναμε την φόρμουλα του πενταετούς προϋπολογισμού ακριβώς για να δεσμευτούμε όλοι».

 

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΧΡ)