Κινδυνεύουν τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρότατες φθορές, που εγκυμονούν κινδύνους κατάρρευσης, και απειλούν «ανοιχτά» τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών.

Σύμφωνα με το prismanews.gr τα προβλήματα σε διάφορα σημεία των τειχών, ξεκινούν από πολύ παλιά, αλλά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την συνολική αλλά και οριστική αντιμετώπιση τους επιτείνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις η φθορά από το χρόνο και την αναλγησία της πολιτείας είναι τέτοια που ο κίνδυνος κατάρρευσης του σπουδαιότερου οχυρωματικού έργου της ανατολικής Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και το παράκτιο τμήμα των τειχών που έχει κατασκευαστεί από τους Ενετούς με επιχωματώσεις και επενδύθηκε με λίθους. Πρόκειται ουσιαστικά για το ασθενέστερο τμήμα του οχυρωματικού τείχους ακριβώς επειδή βρίσκεται πάνω στη θάλασσα.

Λόγω του κυματισμού, της θάλασσας, προκλήθηκε σταδιακά αποκόλληση σημαντικών τμημάτων της επιχωμάτωσης επι των τειχών, τα οποία είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος πόσο αυξήθηκαν με την πάροδο των χρόνων.

Σήμερα κατά μήκος των τειχών έχουν δημιουργηθεί διάφορες σπηλαιώσεις οι οποίες σταδιακά διευρύνθηκαν, και είναι αντικειμενική ανάγκη να καλυφθούν προκειμένου να μην διογκωθεί ακόμα περισσότερο το ήδη σημαντικό πρόβλημα.

 

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο 24h.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.