Μας απειλούν τα οδοφράγματα

 

Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρει ότι «επιτέλους η Κυβέρνηση συμφωνεί με τη διαχρονική μου διαπίστωση περί κινδύνων που απορρέουν από τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων δύο οδοφραγμάτων, Περγάμου και Στροβιλιών, καθώς επίσης και κινδύνων οι οποίοι απειλούν την έννομη λειτουργία του κράτους, τόσο σε σχέση με την ενιαία αγορά όσο και σε σχέση με την εσωτερική ασφάλειά του».

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέδωσε γραπτή δήλωση «με αφορμή την παραδοχή της Υπουργού Εξωτερικών, Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή σε τηλεοπτική συζήτηση ότι τα οδοφράγματα Περγάμου και Στροβιλιών αποτελούν μαύρη τρύπα διακίνησης αγαθών, εμπορευμάτων, ακόμη και προσώπων».

Ως εκ τούτου, απευθύνει έκκληση «στο κυπριακό κράτος πρώτα να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων, προκειμένου να εφαρμόζεται η εθνική νομοθεσία, και ακολούθως να προχωρήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συμπλήρωση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, προκειμένου να γίνονται σεβαστές τόσο οι εθνικές όσο και οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «οι έλεγχοι στους οποίους προβαίνει το κράτος είναι πλημμελείς, αφού οι υπηρεσίες του Τμήματος Γεωργίας προβαίνουν σε εξέταση των εντύπων χωρίς να σέβονται το γεγονός ότι υπάρχει εύλογη υποψία πως στα διακινούμενα φορτία υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πέραν των επιτρεπτών ορίων, ενώ στη συνέχεια σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν ενημερώνονται οι υπόλοιπες υπηρεσίες για λήψη δειγμάτων για φυτοϋγειονομικούς ελέγχους».

Ο κ. Χατζηγιάννης διερωτάται, «πώς γίνεται τα αποτελέσματα των ελέγχων να προέρχονται από δείγματα φορτίων που έχουν διακινηθεί από τα κατεχόμενα, τη στιγμή που η άλλη υπηρεσία του Υγειονομείου έχει επισκεφθεί τα υποστατικά φύλαξης λίγες ημέρες αργότερα;».

Επίσης, διερωτάται «πόσο συχνά ενημερώνονται οι άλλες υπηρεσίες από το Τμήμα Γεωργίας για διακίνηση φορτίων από τα κατεχόμενα;».

Αναφέρει ότι «οι ωραιοποιημένες δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη περί μηδενισμού του προβλήματος διαψεύδονται πλήρως από την παραδοχή της Υπουργού Εξωτερικών» και καλεί την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τη διγλωσσία επί του θέματος και να ασχοληθεί με το πρόβλημα στην ουσία του».

Απευθύνει, επίσης, έκκληση, στον Υπουργό Γεωργίας, αλλά και τον Υπουργό Υγείας, Σταύρο Μαλά, να προβούν σε άμεση αλλαγή της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου οι έλεγχοι να διεξάγονται στη πραγματικότητα».

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει ότι «η παρέμβαση λειτουργού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της διαδικασίας ελέγχων με αποδεδειγμένη την εύλογη υποψία για χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, αλλά και την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε διακινούμενα φορτία  είναι απαράδεκτη και αυτή θα πρέπει να καταγγελθεί».