Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη διεκδικεί η Μέρκελ


 

Προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη σύναψής της τους εταίρους της, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αναφέρει το περιοδικό που διευκρινίζει πως η καγκελάριος επιθυμεί «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο για να θέσουν νέες νομικές βάσεις για την ΕΕ».

Σύμφωνα με το Spiegel, «ο σύμβουλος της καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νικολάους Μέγερ-Λάντρουτ, διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες».

«Μια ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί στη διάρκεια μιας συνάντησης κατά τη σύνοδο κορυφής που προβλέπεται το Δεκέμβριο», αναφέρει ακόμη το περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο μία από τις ιδέες που προωθεί το Βερολίνο θα συνδέεται με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο θα μπορούσε «για παράδειγμα να αποκτήσει το δικαίωμα να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και να τιμωρεί όσους δημιουργούν ελλείμματα».

Όμως, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό, «η πρόταση δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στα περισσότερα κράτη-μέλη».

«Στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνάντησης δέκα υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Για περισσότερες ειδήσεις από το κόσμο διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.