Ποινικές διώξεις για τα χθεσινά επεισόδια

 

Δεν υπήρχε καμία πρόθεση από πλευράς της Αστυνομίας να έρθει χθες σε αντιπαράθεση ή συμπλοκή με τους διαδηλωτές έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για να διερευνηθούν ποινικά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί στο Προεδρικό από τους διαμαρτυρόμενους, καθώς και το θέμα το οποίο αφορά την κακομεταχείριση ζώων που ακολούθησε στο ίδιο χώρο. 

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι χθες το πρωί, γύρω στις 9, άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αιγοπροβατοτρόφοι για να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας.

«Στο μέρος βρισκόταν αστυνομική δύναμη για την ασφάλεια του Προεδρικού και την ομαλή διεξαγωγή της τροχαίας. Μετά τις 11:30 όταν πληροφορήθηκαν ότι δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημα του, άρχισαν να αντιδρούν ι παρόλο που αρχικά και από το πρωί είχαν εκφράσει μέσω των διοργανωτών τους ότι δεν θα γίνονταν οποιαδήποτε επεισόδια και ότι θα ήταν μια ειρηνική εκδήλωση. Επίσης, στο μέρος που βρισκόταν ο αρμόδιος αξιωματικός, οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχαν αναφέρει και πάλι ότι δεν θα γίνονταν οποιαδήποτε επεισόδια. Σε κάποιο χρόνο, όταν προσπάθησε να εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο το αυτοκίνητο της Υπουργού Εξωτερικών, ομάδα που βρισκόταν εκεί, το  παρεμπόδισαν στο να εισέλθει μέσα στο Προεδρικό και ούτε μπορούσε να αναχωρήσει και να φύγει από το μέρος. Κάποιοι εκεί, οι οποίοι κρατούσαν μαγκούρες επιτέθηκαν εναντίον των μελών μας εκεί. ,Χρησιμοποιήθηκε υπό τις περιστάσεις  βία και έγιναν όλες οι ενέργειες έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί το αυτοκίνητο της Υπουργού Εξωτερικών», πρόσθεσε.

Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, φαίνεται να υπάρχει ζημιά στο αυτοκίνητο της Υπουργού, καθώς και ζημιά σε σημείο όπου υπήρχαν σύρματα και αφορά το Προεδρικό Μέγαρο. Διερευνάται, είπε, η όλη υπόθεση.

«Εχουν δοθεί οδηγίες για να διερευνηθούν ποινικά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί στο μέρος από τους διαμαρτυρόμενους, καθώς και το θέμα το οποίο αφορά στην κακομεταχείριση ζώων που ακολούθησε στο ίδιο χώρο. Από πλευράς δική μας, με βάση και σημερινά δημοσιεύματα ότι ασκήθηκε υπέρμετρη βία, δηλώνουμε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση από πλευράς της Αστυνομίας να έρθει σε αντιπαράθεση ή συμπλοκή με τους παρευρισκόμενους και τονίζω για τις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει από το πρωί στην Αστυνομία και στο επικεφαλής Αστυνομικό. Παρόλον τούτου έγιναν τα επεισόδια τα οποία έχουν προβληθεί χθες σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς και θα διερευνηθούν όλα εκείνα τα αδικήματα και οι συνθήκες των επεισοδίων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιος έχει αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι κατά κύριο λόγο θα διερευνηθεί από το ΤΑΕ Λευκωσίας, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας.

Σε ερώτηση αν οι ανακριτές βρίσκονται ήδη στο χώρο του Προεδρικού, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι έχει αρχίσει η έρευνα για όλα τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν χθες στο Προεδρικό, συμπεριλαμβανομένης και της κακομεταχείρισης των ζώων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με καταγγελία πολίτη ότι κτυπήθηκε με αστυνομικό ρόπαλο πάνω στο κεφάλι, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι αν υποβληθεί παράπονο θα διερευνηθεί.

«Υπήρχαν τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας με τραύματα στο κεφάλι και ένας αξιωματικός. Από την στιγμή που υπάρχει παράπονο θα διερευνηθεί και διερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο, το συγκεκριμένο πρόσωπο με τα κτυπήματα που έχει στο κεφάλι, να κτυπήθηκε από πρόσωπα τα οποία κρατούσαν μαγκούρες. Είναι κάτι το οποίο είναι αντικείμενο της έρευνας. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι το κάθε τι θα διερευνηθεί, ακόμα και το παράπονο του πολίτη, το οποίο έχετε αναφέρει», σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν έχουν πληροφορίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πολίτης που κτυπήθηκε στην κεφαλή από άλλους κτηνοτρόφους, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι υπάρχει κάποια πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα. «Απλά πληροφορίες, οι οποίες θα διερευνηθούν», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το οπτικό υλικό θα δώσει αρκετές απαντήσεις και όλα τα παράπονα που θα υποβληθούν θα διερευνηθούν.

Όσο για το πότε χρησιμοποιείται το αστυνομικό ρόπαλο, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη το πότε και πώς χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την οποία τα πλήγματα αναφέρονται κατά κύριο λόγο στους βραχίονες, να αποφεύγονται στην κεφαλή, εκτός εάν η ζωή του Αστυνομικού βρίσκεται σε κίνδυνο. «Και αυτό κρίνεται από τις περιστάσεις όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι περιστάσεις θα κρίνουν, καθώς και η διερεύνηση της υπόθεσης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιος θα εξετάσει το θέμα της κακομεταχείρισης των ζώων, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι έχουν αρχίσει οι έρευνες από το ΤΑΕ για όλα τα επεισόδια. Εκεί που θα διαπιστωθεί, συνέχισε, ότι θα διερευνήσει κάποιο άλλο τμήμα, αυτό είναι θέμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.

Παρά τα επεισόδια, η αστυνομία δεν προέβηκε χθες σε συλλήψεις. Για αυτό το θέμα ο κ. Αγγελίδης είπε ότι αν υπό τις περιστάσεις δεν μπορούν να γίνουν συλλήψεις και αν από τις ενέργειες της Αστυνομίας θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα ή εντάσεις, – και αυτό είναι κάτι το οποίο θα αναφερθεί και θα δικαιολογηθεί στις καταθέσεις που θα γίνουν από τους επηρεαζόμενους,  είτε αξιωματικούς είτε μέλη , τότε οι συλλήψεις μπορεί να γίνουν και μετά.

«Το θέμα αν θα έπρεπε να γίνουν εκεί ή σε οποιοδήποτε άλλο χρόνο είναι κάτι το οποίο κρίνεται και εκ των υστέρων, όταν και εφόσον η υπόθεση θα παρουσιαστεί – οι οδηγίες οι δικές μας – στο δικαστήριο. Δεν είναι θέμα φόβου. Είναι στην κρίση των αρμόδιων αξιωματικών να αποφασίσουν πώς θα το χειριστούν. Μεταξύ των άλλων εξετάσεων είναι και το υλικό το οποίο έχει προβληθεί και το οποίο θα αξιολογηθεί για όλα τα περιστατικά τα οποία έχουν γίνει», κατέληξε.