Τα επιτεύγματα δημιουργούν το υπόβαθρο για το μέλλον

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι για το θέμα των υδρογονανθράκων η Κυβέρνηση ενημερώνει ανελλιπώς τα πολιτικά κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ασχημονίες» τα όσα εκτυλίχθηκαν, επικρίνοντας τη συμπεριφορά αιγοπροβατοτρόφων απέναντι στα ζώα.

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στη χοροεσπερίδα της ΑΕΚ Κελλακίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «ορισμένοι της αντιπολίτευσης μου δίνουν την εντύπωση ότι κάθονται και έχουν μια λίστα μπροστά τους με το τί θα κατηγορήσουμε σήμερα την Κυβέρνηση», όπως συνέβη από ορισμένους για το θέμα των υδρογονανθράκων αυτήν την περίοδο.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος δήλωσε «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση αυτή, η οποία τόλμησε παρά τις απειλές της Τουρκίας να προχωρήσει στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων και προχώρησε σε δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, δεν έκανε τίποτα στα κρυφά».

Συμπλήρωσε ότι δεν είναι η Κυβέρνηση που θέλει να προσκομίσει οποιαδήποτε οφέλη, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε τα μέλη της Κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιο «είναι τέχνη άλλων, την οποίαν εμείς δεν γνωρίζουμε και ούτε θα μάθουμε όσο κυβερνούμε».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε, το οποίο αποκρύβεται, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να χειρίζεσαι τέτοια θέματα, που έχουν σχέση με το μέλλον και την οικονομία του τόπου και με τη σωτηρία της οικονομίας του τόπου, ανεύθυνα και δια των ΜΜΕ. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, συμπλήρωσε.

«Κατά συνέπεια, θέλω να πω στον κόσμο ότι εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας αθόρυβα» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις ενημερώνονται ανελλιπώς από τον καθ’ ύλην υπεύθυνο Υπουργό Νεοκλή Συλικιώτη.

Όποιος χρειάζεται ενημέρωση, απευθύνεται στον Υπουργό ή απευθύνεται ο ίδιος ο Υπουργός σε αυτούς για να τους ενημερώσει, είπε.

Συμπλήρωσε ότι τα θέματα των υδρογονανθράκων δεν είναι θέματα του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς το Εθνικό Συμβούλιο ιδρύθηκε για να ασχολείται αποκλειστικά  με το Κυπριακό.

Ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε στον τόπο να ακυρώσουμε την εκτελεστική εξουσία μέσω της νομοθετικής και των πολιτικών κομμάτων. «Όσο είμαι εγώ Πρόεδρος, θα δίνω τη μάχη να μην περάσει αυτή η πολιτική που είναι ζημιογόνα για τον τόπο, διότι παραβιάζει θέσμια και θεσμούς», καθώς και «το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, που είναι ο ανώτατος Νόμος της Δημοκρατίας, τον οποίον όλοι πρέπει να σεβόμαστε και να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού».

Αναφερόμενος στη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων και τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε «ασχημονίες» τα όσα διαδραματίστηκαν και ιδιαίτερα τη μεταχείριση των ζώων από πλευράς αιγοπροβατοτρόφων, χαρακτηρίζοντας εντελώς απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα.

Πρόσθεσε ότι όταν διατελούσε Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, με δική του πρωτοβουλία και με τη συναίνεση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό, αυξήθηκε η κεφαλική επιδότηση για τα ζώα των αιγοπροβατοτρόφων.

«Αυτή την ώρα έχουμε οικονομική στενότητα, είναι καθαρό αυτό. Η κρίση που δημιούργησε το τραπεζικό σύστημα είναι τέτοια που μας πήρε πίσω. Πολύ πίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε συγκράτηση και να τερματίσουμε τις ασχημονίες. Να επιδείξουμε καλή θέληση», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στην μεταχείριση των ζώων από αιγοπροβατοτρόφους, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε «τί ήταν αυτή η κακοποίηση των ζωών» και πρόσθεσε ότι τα ζώα τους δίνουν τα προς το ζην. «Επιτρέπετε να ρίξεις χάμω ένα ζώο, το οποίο στο τέλος να πεθαίνει; Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε.

Κάλεσε, παράλληλα, τους αιγοπροβατοτρόφους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό προς την εκτελεστική εξουσία, η οποία, όπως είπε, δεν έχει καμιά πρόθεση να καταπατήσει δικαιώματά τους, αλλά και δεν έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει κατά 100% το αίτημά τους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε πως «επειδή ό,τι κάνει αυτή η Κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι κακό για ορισμένους, θέλω να σας πω ότι τα καλά που έκανε αυτή η Κυβέρνηση θα φανούν στην πορεία, διότι είναι πάμπολλα και είναι καλά που δημιουργούν υπόβαθρο για το μέλλον».

Αναφερόμενος στην κριτική που του ασκείται, είπε ότι «δεν μπορώ να σιωπώ συνέχεια».

Συμπλήρωσε ότι αύριο θα δεχθεί επίθεση διότι απάντησε, με σωρεία κομμάτων να διαμαρτύρονται γιατί ο Πρόεδρος δεν αντέχει την κριτική.

«Υπάρχει κριτική και κριτική. Και υπάρχει σεβασμός και ασέβεια», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, λέγοντας ότι ο ίδιος νιώθει «την ασέβεια να ξεχειλίζει. Για αυτό και αντιδρώ και αντιδρώ πολύ ήπια», είπε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το Σωματείο ΑΕΚ Κελλακίου, για το οποίο εξήγγειλε συμβολική χρηματική εισφορά και συνεχάρη την Προεδρία της Κοινότητας για το έργο που επιτελεί.