Το μερίδιο των Τ/κ στην οικονομική κρίση

Εγείρεται ένα σοβαρό θέμα που πρέπει επιτέλους να απασχολήσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία με την αποκάλυψη ότι η ΑΗΚ ζημιώνει εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη δωρεά ηλεκτρικού ρεύματος στους Τουρκοκύπριους, είπε η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου.

Σε σημερινές της δηλώσεις, η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι «είναι γνωστοί οι πολιτικοί λόγοι που επέβαλαν κατά καιρούς την υιοθέτηση από την πολιτική ηγεσία μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων. Τα μέτρα αυτά εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε προνόμια και δημιούργησαν μια ευνοιοκρατία που ακυρώνει τους ίδιους τους πολιτικούς λόγους ύπαρξης τους».

«Τι συμβαίνει σήμερα, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» διερωτήθηκε η κ. Χρυσοστόμου και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι αντιδρούν απέναντι στην ευνοιοκρατική μεταχείριση των Τουρκοκυπρίων και δημιουργούνται συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, οι οποίες, τελικά, εντείνουν τον εθνικό διαχωρισμό και ακυρώνουν το ψυχολογικό υπόβαθρο για την επαναπροσέγγιση».

Είναι, λοιπόν, καιρός να αξιολογηθεί πολιτικά αυτή η τακτική και αν δεν αποδίδει και έχει αποτύχει, να αναθεωρηθεί άμεσα, είπε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «όσον αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος, είναι ξεκάθαρο ότι όταν περιορίζεται η κρατική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, όταν περικόπτονται οι απολαβές και τα εισοδήματα χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όταν χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην ανεργία και στην υποαπασχόληση, όταν κλείνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, όταν η Κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει ακόμα και ζωτικές της δαπάνες, δεν είναι δυνατόν για τους μόνους που δεν γίνεται η οποιαδήποτε σκέψη για περιορισμό των δαπανών, να είναι οι Τουρκοκύπριοι».

«Η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει αυτήν την πολιτική, λόγω και της οικονομικής κρίσης και να περιλάβει και τις δαπάνες για τους Τουρκοκύπριους στο συνολικό πλαίσιο της εξοικονόμησης των δημοσίων δαπανών και της στόχευσης των ωφελημάτων», είπε.

Πρόσθεσε τέλος ότι «αναγνωρίζουμε τις πολιτικές δυσκολίες, αλλά όταν υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος».