Ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης-τρόικας

Ξεκινούν εκ νέου σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την αποκρυστάλλωση των μέτρων της διετίας 2013 – 2014.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εστιάσουν στο κλείσιμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και στα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει από σήμερα στα κλιμάκια της τρόικα τις βασικές κατευθύνσεις για τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου να επιτευχθεί συμφωνία για το σύνολο των παρεμβάσεων.

Σημειώνεται πως για το ίδιο διάστημα θα πρέπει να εξοικονομηθούν και πρόσθετα 2 δισ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση στις δημόσιες δαπάνες και στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Από τις κρίσιμες αυτές παραμέτρους θα εξαρτηθεί το εάν η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα θα είναι θετική και το εάν θα δοθεί η έγκριση των δανειστών για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η έκθεση της τρόικα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ να λάβει την έγκριση των ηγετών της ζώνης του ευρώ κατά την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Εκεί θα εξετασθεί και το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να επιμερισθεί η δημοσιονομική προσπάθεια έως το 2016. Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετα 18-20 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να τα διασφαλίσει το Ευρωσύστημα

Αυτά τα χρήματα είτε θα εξευρεθούν μέσω της διευθετήσεως των πληρωμών εξυπηρετήσεως του χρέους προς τον επίσημο τομέα (Ευρωζώνη), ώστε να επιμηκυνθεί η περίοδος εξόφλησης, είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), είτε μέσω της απομειώσεως των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

 

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο newsbeast.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.