Πρόστιμο ως 100.000 ευρώ στις τράπεζες


 

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται που δεν ακολουθούν τις διαδικασίες και δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για ένα εναρμονιστικό νομοσχέδιο «που έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη σωστή εποπτεία των νομισμάτων που κυκλοφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως είπε, «υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες θα επιβάλλονται δια της νομοθεσίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -μέσω των οποίων διακινούνται νομίσματα και συνάλλαγμα – θα ελέγχουν τη γνησιότητα των νομισμάτων, των χαρτονομισμάτων που διαχειρίζονται, έτσι ώστε να διαπιστώνεται εάν υπάρχει η όποια παραχάραξη».

Σημείωσε ότι «η νομοθεσία προνοεί ότι θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν ακολουθούν τις διαδικασίες που καθορίζει η νομοθεσία για την εποπτεία των νομισμάτων».

Ο Ανώτερος Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Κυριάκος Ζίγκας, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τις εναρμονιστικές τροποποιήσεις σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ