Βουλευτές στην 127η Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

 

Ο Γιώργος Βαρνάβα πήρε χθες 23/10 μέρος στη γενική συζήτηση, με θέμα τις προκλήσεις που θέτουν τα ζητήματα της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας, καθώς και τις έννοιες της πολιτότητας και της ταυτότητας στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βαρνάβα επεσήμανε ότι η Κύπρος, ως χώρα υποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών, προσπαθεί να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, η οποία αποσκοπεί στην αναγνώριση των δικαιωμάτων και αναγκών τους και στην καταπολέμηση φαινομένων διακρίσεων και ρατσισμού.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες συνθήκες, που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε την αυξημένη ανάγκη προώθησης της κοινωνικής ένταξης και συνοχής, προς επίτευξη συνθηκών σταθερότητας, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για τόνωση της ανάπτυξης.

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, ως ένα πολύτιμο εργαλείο στις προσπάθειες για επίτευξη αυτού του στόχου, είπε ο κ. Βαρνάβα.

Για να αντιμετωπιστούν οι πολύπλευρες προκλήσεις της εποχής μας, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης μιας παγκόσμιας κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης.

Ιδιαίτερη αναφορά στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία τμήματος του εδάφους του νησιού, έκανε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας πήρε μέρος στη συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Ενισχύοντας το δόγμα ‘Ευθύνη Προστασίας’: Ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην προστασία της ζωής των αμάχων».

Επισημαίνοντας την κοινή ευθύνη των Κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων για την προστασία αμάχων όταν απειλείται η ζωή τους, και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι από πλευράς της η νομοθετική εξουσία, ασκώντας τον ελεγκτικό της ρόλο, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη νομιμοποίηση των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.

Κάλεσε τα Κοινοβούλια να συμβάλουν στη δημιουργία των αναγκαίων μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης, οι οποίοι να είναι άμεσα διαθέσιμοι στους πολίτες, περιλαμβανομένων των μειονοτήτων και των αυτοχθόνων πληθυσμών και στους οποίους οι άμαχοι να μπορούν να αποτείνονται για προστασία της ζωής τους.

Πηγή ΚΥΠΕ