Αποζημιώσεις ύψους 30.000 ευρώ σε κατάδικο

 


Διαβάστε επίσης, “Θέλουν να μετατρέψουν το νεκροτομείο σε…ξενοδοχείο”. Διαβάστε ακόμα την δήλωση του Ν. Συλικιώτης, “Η Κυβέρνηση προωθεί επενδυτικές προτάσεις”.


 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φ», η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας επιδικάζοντας γενικές και επαυξημένες αποζημιώσεις ύψους 20.000 ευρώ καθώς επίσης και παραδειγματικές ή τιμωριτικές αποζημιώσεις 10.000 ευρώ υπέρ του κατάδικου-ενάγοντα Ανδρέα Ονουφρίου, επισήμανε ότι εφόσον η καταπιεστική συμπεριφορά εις βάρος του θύματος της αδικοπραξίας καθώς επίσης και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, συντελούνται από δημόσιους λειτουργούς δικαιολογείται η επιδίκαση και παραδειγματικών ή τιμωρητικών αποζημιώσεων.

Οι αποζημιώσεις θα φέρουν νόμιμο τόκο από τις 21 Σεπτεμβρίου 2003.

Ο Ονουφρίου είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ εναντίον της Δημοκρατίας, για τις συνθήκες κράτησης του σε κελί στην απομόνωση για 47 ημέρες, στις Κεντρικές Φυλακές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη, ότι πράγματι υπήρξε παραβίαση των Άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο ενάγων μέσω της αγωγής που καταχώρησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο, ισχυρίστηκε οι συνθήκες κράτησης του ήταν βάναυσες, εξευτελιστικές και του προκάλεσαν σοβαρής μορφής ψύξη, ψυχολογικά αναστάτωση, ταλαιπωρία και προσέβαλαν την προσωπικότητα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν ζήτησε από το ΕΔΑΔ αποζημίωση αλλά από το Επαρχιακό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την Δικαστή κ. Λυκούργου, ο Ονουφρίου βρισκόταν σε ιδιαίτερα αυστηρό καθεστώς, με πλήρη απαγόρευση επισκέψεων και ήταν απίθανο το γεγονός να του διδόταν η ευκαιρία να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με του δικούς του.