Σ.Ι.Σ.: Να μειωθεί η επίσκεψη στα 30 ευρώ


 

Θα αφορούν τους δικαιούχους δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίοι κατέχουν τη ροζ κάρτα νοσηλείας και αποτελούν άτομα με χαμηλά εισοδήματα,

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με την απόφαση, οι πιο πάνω εισήγηση προς τα μέλη του ΠΙΣ εμπίπτει στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του ΠΙΣ και των μελών του προς τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών της κυπριακής κοινωνίας, αλλά έχει και στόχο την αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην έγκαιρη εξυπηρέτησης των ασθενών τους.

Η πρόταση αυτή θα έχει χρονικό περιθώριο ένα με δύο χρόνια και θα αφορά μόνο τους δικαιούχους οι οποίοι κατέχουν τη ροζ κάρτα νοσηλείας και ανήκουν στην ομάδα ατόμων με χαμηλά εισοδήματα ή είναι συνταξιούχοι ή είναι άνεργοι.

Επιπλέον, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και ρυθμίσεις ώστε οι εν λόγω δικαιούχοι οι οποίοι θα καταφεύγουν στους ιδιώτες ιατρούς, να μπορούν στη συνέχεια, με παραπεμπτικό του ιδιώτη ιατρού, να χρησιμοποιήσουν, εάν το επιθυμούν, τις υπηρεσίες του κρατικού τομέα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι απόφαση αυτή αποτελεί σύσταση και προτροπή προς τους ιατρούς του Συλλόγου και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Παρόλα ταύτα, προστίθεται, ο ΠΙΣ καλεί τα μέλη του να δουν θετικά την εν λόγω πρόταση και να συμβάλουν όλοι στη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, η ηγεσία του ΠΙΣ ανακοινώνει ότι εάν τα συγκεκριμένα μέτρα λειτουργήσουν, θα εισηγηθεί σε κατοπινό στάδιο την επέκταση της συμφωνίας σε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και στην κλινική νοσηλεία στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η μείωση της τιμής για τους φτωχούς συνανθρώπους μας και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές που χρεώνονται στις ασφαλιστικές εταιρίες και άλλα ταμεία οι οποίες θα συνεχίσουν ως έχουν, αλλά ούτε και με  τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τον ΟΑΥ.