Σκληρό «παζάρι» με Τρόικα τις επόμενες ώρες

 

Πριν λίγο μιλώντας στο Μέγκα ο Υπουργός Οικονομικών  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε 6 έως 8 θέματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα. Προσωπικά ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα, σε ζήτημα ωρών θα έλεγα, οι μεγάλες εκκρεμότητες θα ξεκαθαρίσουν και θα μειωθούν σε 3 μέχρι 4». 

Μάλιστα υποστήριξε ότι «Είναι θέμα ωρών να ξεκαθαρίσουν σοβαρές εκκρεμότητες μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας σε σχέση με το μνημόνιο».

E-mail στη 1:30 τα μεσάνυχτα

Χαρακτηριστικό του εργασιακού οργασμού που επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι στη 1:30 τα μεσάνυχτα στείλαμε e-mail απαντώντας σε διευκρινήσεις που ζητούσε η Τρόικα. Χθες ολόκληρο το απόγευμα η Τρόικα είναι τηλεδιάσκεψη με το Τμήμα Προσωπικού και κυριολεκτικά ξεσκόνισε τον δημόσιο τομέα.

Η τρόικα ζητά αποδείξεις, δηλαδή απαιτεί να της παρουσιάζεται ο ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει τα ποσά που ισχυρίζεται ότι θα πετύχει με βάση τις αντιπροτάσεις που έχει στείλει.

Πάντως ο Βάσος Σιαρλή σήμερα (25/10) με τις δηλώσεις στου στο Μέγκα θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν οι δύο πλευρές βρεθούν γύρω από το τραπέζι θα είναι μεν δύσκολη η διαπραγμάτευση, αλλά και παράλληλα θα είναι και σύντομη», διότι, όπως τόνισε, «έχει ήδη γίνει πολύ ξεκαθάρισμα. Είμαστε πάρα – πάρα πολύ κοντά για να συμφωνήσουμε. Έχει γίνει φοβερή πρόοδος». 

Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία καθόδου της Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να γίνει η άφιξή της στο νησί. 

Στόχος φυσικά είναι να προλάβουμε το eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την 1η δόση πριν τις 24 Δεκεμβρίου.