Δύο κατάδικοι μας κόστισαν 700 χιλ. ευρώ

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φ», μηχανήματα παρακολούθησης καταδίκων, τα οποία κόστισαν στο Δημόσιο γύρω στις €700 χιλ., θα εφαρμοστούν μόνο σε δύο κατάδικους. Πρόκειται για ηλεκτρονικά «βραχιόλια», μέσω των οποίων οι Κεντρικές Φυλακές θα παρακολουθούν κρατούμενους που θα ενταχθούν στο σύστημα διανυκτέρευσης στο σπίτι τους.

Στόχος της αγοράς του συστήματος-από το Ισραήλ– είναι να δοθεί η ευκαιρία σε μια συγκεκριμένη κατηγορία καταδίκων, οι οποίοι εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, να μην κοιμούνται στις Φυλακές, σε μια προσπάθεια επανένταξής τους στην κοινωνία αλλά και επανασύνδεσης με τις οικογένειές τους.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια η Βουλή ψήφισε ειδική νομοθεσία, για την εφαρμογή του μέτρου αυτού και η διεύθυνση των Φυλακών είναι έτοιμη να το θέσει σε εφαρμογή.

Ωστόσο, δεν μπορεί να τύχει ευρείας εφαρμογής σύμφωνα με μελέτες, γιατί το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης προορίζεται για τους κατάδικους του Κέντρου Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης (ΚΕΑ) και μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αυτήν τη στιγμή μόνο δύο κατάδικοι που κατάγονται από τη Λευκωσία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, αφού οι υπόλοιποι κατάγονται από άλλες πόλεις και είναι αδύνατον να ταξιδεύουν κάθε μέρα από τη μια πόλη στην άλλη.