Νότια Αφρική: Απολύθηκαν 8.500 απεργοί μεταλλωρύχοι

 

Η νοτιοαφρικανική εταιρεία Gold Fields ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απέλυσε 8.500 απεργούς μεταλλωρύχους στο ορυχείο χρυσού KDC East, το μοναδικό ορυχείο της εταιρείας όπου συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις, γιατί αγνόησαν το τελεσίγραφο της με το οποίο τους ζητούσε να επιστρέψουν στις εργασίες τους μέχρι τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).

“Κανείς από τους 8.500 ανθρώπους που απεργούσαν δεν επέστρεψε, οπότε στείλαμε επιστολές απόλυσης σε όλους”, δήλωσε ο Σβεν Λούσε, εκπρόσωπος της εταιρείας.

“Κανείς δεν επέστρεψε στην εργασία του σήμερα. Αγνόησαν το τελεσίγραφο και αμέσως απολύθηκαν”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι μεταλλωρύχοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στην απόφαση μέσα σε 24 ώρες.

Το ορυχείο KDC East, στο οποίο εργάζονται 12.500 άνθρωποι, έχει παραλύσει από την απεργία των μεταλλωρύχων που ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου. Οι απεργοί ζητούν μεγάλες αυξήσεις και αμφισβητούν το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων (NUM).

Στο γειτονικό ορυχείο KDC West, όπου η απεργία είχε ξεκινήσει τις 9 Σεπτεμβρίου, η διεύθυνση κατάφερε να πείσει την Πέμπτη το 90% των εργαζομένων να επιστρέψουν στις εργασίες τους έπειτα από ένα παρόμοιο τελεσίγραφο.

Μόνο περίπου 1.500 μεταλλωρύχοι του KDC West, που συνέχισαν την απεργία, απολύθηκαν. Μεταξύ αυτών “πολλές εκατοντάδες” έχουν ασκήσει έφεση εναντίον της απόφαση και ενδέχεται να επαναπροσληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, επεσήμανε ο Λούσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Gold Fields, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην εξόρυξη χρυσού, κατάφερε με τον ίδιο τρόπο να τερματίσει την απεργία και στο τρίτο ορυχείο της στη Νότια Αφρική, το Μπίατριξ. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι αντίπαλες εταιρείες AngloGold Ashanti και Harmony, η τρίτη και πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου παγκοσμίως.

Η Gold Fields μετρά περίπου 36.000 εργαζόμενους στη Νότια Αφρική.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.