ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ACTA: Μακριά ο τουρισμός από φορολογίες

Τα Διοικητικά Συμβούλια των πιο πάνω συνδέσμων θα συνέλθουν εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα για να μελετήσουν σε βάθος την κατάσταση.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας ακίνητης περιουσίας, «αγνοεί παντελώς ότι μια ξενοδοχειακή μονάδα αποτελεί εργαλείο παραγωγικής διαδικασίας», ενώ σημειώνουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από 8% σε 10%, σημαίνει αύξηση κατά 25%.

Η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου μπορούν να είναι και πάλι η κινητήριος δύναμη για το σύνολο της οικονομίας, σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι τρεις φορείς και καλούν την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στο πλαίσιο του διαλόγου για οριστικοποίηση των διαπραγματευτικών θέσεων της Κύπρου, να αποφύγουν μέτρα και προτάσεις που θα καταπνίξουν τη δυναμική της τουριστικής βιομηχανίας και να την αντιμετωπίσουν ως εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και όχι ως πρόσκαιρο μέσο για την είσπραξη άμεσης φορολογίας.

Όπως υπογραμμίζουν, τα τελευταία δύο χρόνια ο τουρισμός παρέχει τονωτικές ανάσες στη δυσχερή οικονομική κατάσταση του τόπου και στην απασχόληση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τρόικα στην Έκθεσή της κάνει ειδική αναφορά στον τουρισμό και επιβεβαιώνει ότι ο τομέας του τουρισμού μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να δώσει προοπτική στην οικονομία και εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα  προειδοποιεί, όπως αναφέρεται, ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο τομέα της οικονομίας που σμικρύνει λόγω αυξημένου κόστους, απώλειας ανταγωνιστικότητας, ψηλών εργατικών, γραφειοκρατίας κτλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ