Αυστριακός θα επιχειρήσει να σπάσει το φράγμα του ήχου

 

Πάνω από το Νέο Μεξικό των ΗΠΑ θα πετά το αερόστατο το οποίο θα έχει τον ασυτριακό Φέλιξ Μπάουμγκαρντεν. Ο άνθρωπος αυτός θα επιχειρήσει να σπάσει το φράγμα του ήχου αλλά και την παγκόσμια επίδοση στην ελεύθερη πτώση.

Ο 43χρονος κυβερνήτης ελικοπτέρου, χειριστής αεροστάτου και επαγγελματίας στην ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πραγματοποιήσει το εγχείρημα αυτό από την στρατόσφαιρα, ένα στρώμα του οποίου η χαμηλή πυκνότητα προσομοιάζει περισσότερο με το κενό του διαστήματος, παρά με την πυκνή σε οξυγόνο γήινη ατμόσφαιρα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες καθυστερούσαν σήμερα το πρωί την απογείωση του γεμισμένου με ήλιον αεροστάτου, που θα ανύψωνε στα 36.576 μ (120.000 πόδια) τον θαλαμίσκο από τον οποίο θα κάνει την ελεύθερη πτώση ο Μπάουμγκαρτεν, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

Αρχικά, η απογείωση είχε προγραμματισθεί για τις 15:00, ώρα Ελλάδας, αλλά στις 17:00, ώρα Ελλάδας, το αερόστατο εξακολουθούσε να παραμένει στο έδαφος, ανακοίνωση η εταιρεία Red Bull Stratos στην ιστοσελίδα της.

Το εγχείρημα, που αρχικά προοριζόταν να πραγματοποιηθεί χθες, αναβλήθηκε κατά μία ημέρα ένεκα των χαμηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή του Ρόζγουελ, όπου θα ετελείτο η ελεύθερη πτώση.

Η ανύψωση του αεροστάτου στο επιθυμητό ύψος αναμένεται να διαρκέσει δύο, ή τρεις, ώρες, ενώ η πτώση δεν πρόκειται να διαρκέσει συνολικά πάνω από 20 λεπτά της ώρας.

Ο Αυστριακός προετοιμαζόταν επί πέντε χρόνια για την πτώση, κατά την οποία θα φορά μία ειδική στολή ατμοσφαιρικής συμπίεσης και θα πραγματοποιεί επί 5’ ελεύθερη πτώση προτού ανοίξει το αλεξίπτωτό του στα 1.500 μ. Εάν κατορθώσει να σπάσει το φράγμα του ήχου, τα 1.277,6 μ./ώρα, ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτεν θα κινείται τόσο γρήγορα όσο μία σφαίρα από πιστόλι.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του ριψοκίνδυνου εγχειρήματός του ο Μπαουμγκάρτεν είναι να απολέσει τον έλεγχο των χειρισμών του και να αρχίσει να περιστρέφεται ή να χάσει τις αισθήσεις του.

Οι διοργανωτές, που έχουν θέσει σε ετοιμότητα μία ομάδα 100 ανθρώπων, αναμένουν?πέρα από τις παγκόσμιες επιδόσεις που θα καταρρίψει ο Μπάουμγκάρτεν?η πτώση αυτή να συμβάλει στις έρευνες της ιατρικής σε σχέση με την αεροναυτική δραστηριότητα.

«Πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο. Κανένας ποτέ δεν είχε κατορθώσει να σπάσει το φράγμα του ήχου χωρίς να βρίσκεται σε κάποιον θαλαμίσκο εναέριου μέσου», τόνισε ο καθηγητής Τζόναθαν Κλαρκ, ιατρικός υπεύθυνος της αποστολής, ο οποίος ήταν χειρουργός για τα πληρώματα έξι αποστολών αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων.

Το εγχείρημα πρόκειται να αποτελέσει το δοκιμαστήριο «για νέους εξοπλισμούς και την ανάπτυξη των τρόπων επιβίωσης σε μεγάλο υψόμετρο και σε συνθήκες ακραίας επιτάχυνσης», που θα επιτρέψει να βελτιωθεί η ασφάλεια των αστροναυτών και των μελλοντικών επισκεπτών/τουριστών του διαστήματος, πρόσθεσε.

Η ελεύθερη πτώση θα αναμεταδοθεί απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα της αποστολής www.redbullstratos.com, χάρις σε 35 κάμερες στο έδαφος και στον αέρα, ορισμένες εκ των οποίων θα βρίσκονται προσαρτημένες στη στολή του ίδιου του Μπάουμγκαρτεν.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.